«Працюємо і не зупиняємось», - очільник БЕБ під час візиту на Волині

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Працюємо і не зупиняємось», - очільник БЕБ під час візиту на Волині
image
Назар Тарадюк / 23.03.2023 / 0 Коментарів

Бізнес має працювати і крапка. Така мета роботи Бюро економічної безпеки відносно молодого контролюючого органу в Україні, який очолює колишній слідчий Вадим Мельник. Аби обговорити роботу бізнесу на Волині, очільник БЕБ приїхав з робочим візитом, щоб показати і розказати, що встигли напрацювати за два роки.

«Ми не кажемо, що нам тяжко  там, хто в окопах. Єдиний орган, який стає на ноги. Ми працюємо і не зупиняємось», - сказав директор Бюро економічної безпеки України Вадим  Мельник.

Не зупиняються і вживають  усіх заходів, аби запобігти економічним злочинам. За словами очільника, вже чимало коштів вдалось влити до бюджету.

«Якщо казати відшкодування збитків по кримінальних провадженнях за два місяці ми надали живими грошима за два місяці 600 млн гривень  живими коштами», - додав Мельник.

Як наголосив Вадим Мельник, нині держава та бізнес ведуть війну на економічному фронті.

«Ми хочемо визначити  так звані рамки для бізнесу: вийшов за рамки - будеш покараний, не вийдеш - тебе система аналітична не видасть  в роботу і це дуже серйозна фішка роботи бюро економічної безпеки. Ми маємо стати партнерами», - наголосив директор БЕБ.

А щоб стати партнером, із бізнесом провели відкриту зустріч - директора Бюро економічної безпеки з представниками силових структур, влади та бізнесу. За круглим столом аграрії, забудовники, перевізники, волонтери, очільники медустанов, правозахисники. Один із найбільших аграріїв на Волині Євген Дудка зазначив: понад 40% зернового ринку залишається  в тіні.  

«Це неповернення валютної виручки готівка за зерно. Ви ж цю тему знаєте, що ви робите з цим», сказав очільник агрофірми Євген Дудка.

«Є декілька моментів в цій ситуації по зерну: не сплата податків при вирощуванні, неповернення валютної виручки, вивільнення корупційних коштів під зерно. ….  І це так само проблематика», - заявив директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник.

Інша проблема чи не всіх підприємців  – блокування податкових накладних.

«Проблема блокування ПДВ  для аграріїв це свідомий шлях. Що ви робите?» - запитав аграрій Євген Дудка.

«Ми зараз опрацьовуємо проблематику розблокування податкових накладних, ми працюємо з комітетом з податковою, але є дуже багато ризиків і ми знаємо, які це ризики. Але так працює система і вона працює недосконало», - відповів Мельник.

«Якщо є питання щодо блокування накладних, ви звертаєтесь на рівні Києва і їх розблоковують на рівні Києва за день», - сказав голова ОВА Юрій Погуляйко.

Несплата податків, схеми з реалізації новозбудованого житла  - теж далеко не повний перелік проблем, якими страждає й  бізнес будівництва.

«Зараз є ряд схем реалізації житла, частина з яких ризикує. Можуть відхилятись від податків. Чи є якісь напрацювання? Чи ви бачите якісь ризики?» - запитав забудовник Ігор Чорнуха.

«Забудовники і аграрії вже стомились відписуватись і надавати відповіді органам НАБУ, ДБН, інших підрозділів. Треба поставити крапку, щоб тільки БЕБ займалось економічною злочинністю», - додав голова ОВА Юрій Погуляйко.

«У нас 5  кримінальних проваджень на 5 забудовників на суму 18 мільйонів гривень. Це схеми, аби не обійти податок на прибуток і податок на додану вартість», - розповів очільник БЕБ у Волинській  області Сергій Юлдашев.

Правозахисниця Яна Кінах з чималим досвідом роботи із фірмами та підприємцями знає зсередини, якою недосконалою є система перевірок та необґрунтованих звинувачень на адресу бізнесу.

«Ви багато говорили про ризик орієнтований підхід, але цей підхід дає широке поле для зловживань і такі ситуації не поодинокі. Чи буде формат певний? Чи бачите, як з цим боротись?» - зауважила правозахисниця Яна Кінах.

«Ви праві! Коли на підприємство приходять з обшуком, а в мене прохання: то внесіть мене в ЄРДР… але ці перегиби і ці перевищення були», - сказав Мельник.

Ці і не тільки зловживання можуть стосуватись також тендерних процедур. Як, до прикладу, купівлі нового обладнання у медзакладі. Одна помилка у статуті фірми - учасника тендеру і це вже порушення.

«Коли вже проведений тендер, все має бути поставка. Що робити?» - сказала директорка КП «Луцька міська клінічна лікарня» Лариса Духневич.

«Де питання, що це злочинці, які будуть перераховувати гроші. Я з вами згоден, треба прописати порядок…  І ми будемо вказувати міністру, прем’єр- міністру, аби звернули на це увагу», - наголосив Мельник.

За словами керівника бюро економічної безпеки, нині  бізнес потерпає від багатьох факторів. І завдання бюро – встановлювати ці проблеми.

«Наше завдання, щоб бізнес працював, і щоб ми його не зачіпали  і будь-які правоохоронні органи його не зачіпали», - резюмував директор Бюро економічної безпеки України Вадим  Мельник.

Насамкінець зустрічі Дмитро Мельник наголосив, що чекає співпраці з бізнесом і офіс волинського представництва відкритий щодня для діалогу,  задля  наповнення українського бюджету  та розвитку економіки краю.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *