Програма єПідтримка суттєво розширилася: на що ще можна витратити «1000 грн за вакцинацію»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Програма єПідтримка суттєво розширилася: на що ще можна витратити «1000 грн за вакцинацію»
image
Яна Горчинська / 02.02.2022 / 0 Коментарів

В Україні значно розширився перелік сфер діяльності, в яких можна отримати послуги та придбати товари в межах програми єПідтримка. До нового списку, зокрема, потрапили газети та журнали, спорттовари та освітні послуги. Водночас програмою тепер можуть скористатися вакциновані підлітки з 14 років. Незабаром до списку можливих витрат також додасться оплата комуналки для українців віком від 60 років.  Відповідний проєкт ухвали затверджено на засіданні Кабінету міністрів у середу, 2 лютого. Про це стало відомо під час онлайн-трансляції урядового засідання на YouTube, - пише OBOZREVATEL.

Документ розроблено у Міністерстві економіки з метою стимулювання вакцинації в Україні. З іншого боку, так влада намагається підтримати ті сфери бізнесу, які найбільше постраждали від "карантинних" обмежень.

Зокрема, проєктом акта передбачено:

1) надати право на отримання допомоги у розмірі 1000 грн українцям, які досягли 14 років, за умови проходження ними повного курсу вакцинації від COVID-19;

2) розширити перелік товарів та послуг, які можна придбати за "ковідну тисячу". До такого переліку додали:

  • освітні послуги (оплата садків та занять у закладах позашкільної освіти, гуртках та секціях, а також оплата навчання у ПТНЗ, професійних коледжах, університетах та інститутах (вища освіта);
  • харчування у закладах освіти;
  • проживання у гуртожитках на час навчання;
  • шкільне приладдя та канцелярія;
  • газети та журнали (до цього в переліку були лише книги);
  • товари спортивного призначення.

Використати "тисячу за вакцинацію" можна буде протягом 4 місяців з моменту зарахування її на поточний рахунок одержувача. Якщо "ковідні" кошти не будуть витрачені після закінчення цього терміну, то протягом 10 днів банк, у якому відкрито рахунок, зобов'язаний повернути їх АТ "Ощадбанк".

Крім того, Кабмін, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, дав протокольне доручення щодо ще одного розширення програми. Незабаром вакциновані громадяни з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп зможуть витратити тисячу гривень на лікарські засоби та комуналку (коли остання функція стане доступною, поки що вона не працює).

Нагадаємо, з моменту впровадження програми єПідтримка українці могли витрачати "1000 грн за вакцинацію" лише на книги, походи до театрів, кінотеатрів або на концерти, квитки на літаки та потяги (тільки в межах країни), абонементи до фітнес-клубів або відвідування спортзалів. Пізніше до цього переліку було додано ліки для осіб віком від 60 років.

Жодного спеціального списку торгових точок, де дозволяється сплачувати "тисячею за вакцинацію", не передбачено. Система визначає це автоматично на основі спеціальних MCC-кодів, які свідчать про сферу діяльності підприємства.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *