Прирівння корупції до держзради: чи дійсно це хороша ідея

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Прирівння корупції до держзради: чи дійсно це хороша ідея
image
Назар Тарадюк / 31.08.2023 / 0 Коментарів

У Центрі протидії корупції наголошують, що в Офісі президента намагаються обдурити суспільство, прирівнявши корупцію під час війни до державної зради. 

Про наміри змінити законодавство заявив президент Володимир Зеленський. Відповідний законопроєкт він обіцяє подати до Верховної Ради вже найближчими днями. На практиці це означатиме колапс антикорупційної системи, - пише Центр протидії корупції.

Як свідчать джерела Центру, законопроєкт надасть право розслідувати такі справи контрольованому з ОП СБУ. Це дозволить передавати до служби справи ТОП корупції НАБУ та зведе до нуля виключну юрисдикцію НАБУ. 

Мовиться про справи, де збитки державі становлять понад 24 млн грн. Тобто, всі найбільш масштабні корупційні справи. За свідченнями ZN.ua, розробили його “під керівництвом профільного заступника ОПУ”. Скоріше за все мова йде про фігуранта корупційних справ Олега Татарова. 

При цьому в ОП маніпулюють запитом суспільства на більш суворе покарання корупціонерів на час війни, оскільки покарання за державну зраду передбачає найсуворіше покарання із можливим увʼязненням до 15 років з конфіскацією майна (якщо злочин вчинено вперше). Проте в руках СБУ і звичайних судів такі зміни – це просто можливість для ОП саджати осіб з іншими політичними інтересами, при цьому звільняючи від відповідальності “своїх”. 

“Прирівняння корупції до держзради ОП переслідує наступні цілі:

1) захистити своїх ТОП корупціонерів. СБУ буде розслідувати те саме, що і НАБУ, а значить докази в “чутливих” для ОП справах буде знищено;

2) отримати інструменти знищення опонентів. НАБУ завжди працює в рамка КПК і публічно. СБУ буде знищувати ворогів Єрмака по бєспрєдєлу (див. на ДБР і БЕБ) і в мінімально публічний спосіб (специфіка процесу по держзраді)”, – зазначає голова правління ЦПК Віталій Шабунін. 

У повідомленні зазначать, що ЦПК добиватиметься, щоб відповідний законопроєкт не розглянули у залі Верховної Ради.

Читайте також: Зеленський пропонує прирівняти корупцію до держзради

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *