Приватизація приміщення у Луцьку: в змові викрили керівника «Укрнафти»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Приватизація приміщення у Луцьку: в змові викрили керівника «Укрнафти»
image
Назар Тарадюк / 08.12.2023 / 0 Коментарів

На аукціоні з приватизації приміщення колишньої книгарні «Планета» у Луцьку, який відбувся у 2018 році, змагалися одразу дві компанії, які, як згодом виявилося, пов’язані з нинішнім очільником державної компанії «Укрнафта», власником мережі кав’ярень «Idealist Coffee» Сергієм Корецьким.

Змову на аукцоні викрив Антимонопольний комітет України. Одна з фірм – «Санеко Груп» – в результаті здобула перемогу і придбала нерухомість в центрі міста за 7,7 мільйона гривень. Підприємства оштрафували і внесли до так званого чорного списку АМКУ, - пише «Сила правди».

Відповідне рішення ухвалило Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України восени 2023 року.

У листопаді 2018-го року відділ управління майном міської комунальної власності Луцькради вперше провів аукціон із приватизації комунального майна через платформу «Prozorro.Продажі». Напередодні Луцька міська рада вирішила продати приміщення площею 89,4 квадратних метра на першому поверсі будівлі на проспекті Волі, 8, яка є архітектурною пам’яткою і у якій багато років працювала книгарня академічної літератури «Планета». Електронний аукціон відбувся 22 листопада 2018 року і у ньому взяло участь аж 15 учасників. Серед них – шість компаній і дев’ять фізичних осіб-підприємців.

У фінал вийшли ТОВ «Санеко Груп» з пропозицією у 7,7 мільйона гривень, тобто у 2,5 рази вище стартової ціни, та ТОВ «Трейд-Авто Маркет», яке готове було заплатити 7,6 мільйона гривень. Перемога в аукціоні дісталася підприємству, ціна якого була найвищою, – «Санеко Груп». З ним і уклали договір 17 грудня 2018 року.

Фірма зареєстрована у Києві за півтора року до аукціону. Нині власницею підприємства є Ірина Корецька – дружина Сергія Корецького, який очолює націоналізовані нафтовидобувну компанію «Укрнафта» та нафтопереробну «Укртатнафта». Проте, на момент аукціону у 2018 році єдиним власником фірми був лучанин Денис Сіваков, а директором – Андрій Малай. Корецькі офіційно з’явилися у фірмі вже за два місяці після аукціону. Тоді Сівакова серед засновників змінила кіпрська компанія «Unigo Holdings Limited», кінцевим бенефіціаром якої і був Сергій Корецький. Наприкінці 2021 року фірму переписали на дружину, втім Сергій Корецький, за даними «YouControl», досі залишається уповноваженою особою компанії.

Приміщення книгарні «Планета» до продажу

Нині на місці книгарні працює кав’ярня мережі «Idealist Coffee», яку у 2019 році заснував Сергій Корецький. До мережі наразі входить десяток кав’ярень у Києві, кав’ярня у Луцьку, інтернет-магазин дріп-кави.

Кав’ярня Idealist Coffee у приватизованому приміщенні

Антимонопольний комітет України зацікавився аукціоном майже через п’ять років після його проведення і в лютому 2023-го відкрив провадження за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції. З’ясувалося, що серед 15 учасників була ще одна пов’язана із Сергієм Корецьким фірма – ТОВ «Фортекс Енерджі». Наразі ця компанія, як і переможець аукціону ТОВ «Санеко Груп», належить його дружині Ірині Корецькій, а керівником є її чоловік. На момент аукціону фірма напряму належала Сергію Корецькому.

Антимонопольники встановили, що фірми на аукціоні діяли узгоджено, оскільки документи для нього найімовірніше готувалися на тих же пристроях і одними і тими ж людьми. Це доводять однакові дефекти друку поданих компаніями документів, схожість текстів, використання однієї ІР-адреси при поданні фінзвітності та використанні інтернет-банкінгів. Також виявилося, що у 2018 році «Санеко Груп» орендувало у «Фортекс Енерджі» офіс і на обох підприємствах були оформлені одні й ті ж працівники.

Згідно з висновками Західного міжрегіонального територіального відділення АМКУ, це свідчить про те, що учасники під час підготовки до аукціону знали про участь кожного з них та діяли узгоджено. Відповідно, це призвело до спотворення результату аукціону.

У вересні 2023 року антимонопольники оштрафували кожну з компаній на 68 тисяч гривень і внесли їх до так званого чорного списку, який забороняє державним установам співпрацювати з цими компаніями.

Згідно з фінансовими звітами обох компаній, вони щороку працюють у збиток. Наприклад, ТОВ «Санеко Груп» за час свого існування було прибутковим лише у 2021 році. Натомість 2022 рік завершило зі збитком у 3,6 мільйона гривень. У 2018-ому, коли власне і змагалось за приміщення книгарні, воно також отримало понад пів мільйона гривень збитку. «Санеко Груп» – один із чималих боржників перед ДКП «Луцьктепло», яке через суд стягує з нього понад 28 тисяч гривень боргу.

Останній опублікований фінансовий звіт ТОВ «Фортекс Енерджі» стосується діяльності у 2020-ому році. Збиток сягав 18,6 мільйона гривень.

Журналісти запитали у Сергія Корецького, як так сталося, що на аукціон прийшли одразу дві пов’язані з ним фірми, та яким чином, зважаючи на збитковість фірм, купувалося приміщення.

«Мені про це нічого не відомо. Вже сказав юристам розібратись. Потрібно розібратись в цілому. Лише після того робити висновки», – зазначив Сергій Корецький.

Як пише «Forbes.ua», Сергій Корецький прийшов у бізнес у 90-х. Починав з групи «Континіум», заснованої підприємцями з Волині Ігорем Єремеєвим і Степаном Івахівим. В 2013 році він очолив мережу заправок WOG. У жовтні 2018 року Корецький звільнився і почав розвивати власний кавовий бізнес під брендом Idealist Coffee. Перші кав’ярні під брендом Idealist Coffee Co із перевернутою літерою s відкрилися восени 2019 року.

«Назва звучить амбітно, але літера з вадою натякає, що у світі немає нічого ідеального, і це про постійне прагнення до досконалості», – зазначав Корецький в інтерв’ю «Forbes».

Також бізнесмен заявляв, що у 2020 році виторг Idealist становив близько 100 млн грн, а у 2021 році Корецький планував збільшити його вдвічі.

6 листопада 2022 року пʼять великих промислових підприємств, серед яких нафтовидобувна «Укрнафта» та нафтопереробна «Укртатнафта», примусово перевели в державну власність. Акції підприємств були прирівняні до військового майна та перейшли під управління Міноборони в умовах воєнного стану. Уже за кілька днів «Укрнафту» та «Укртатнафту» від імені держави очолив Сергій Корецький.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *