путін хоче напруженості на українсько-білоруському кордоні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • путін хоче напруженості на українсько-білоруському кордоні
image
Назар Тарадюк / 01.08.2024 / 0 Коментарів

З 11 по 16 липня моніторингова група “Беларускі Гаюн” опублікувала інформацію про появу в повітряному просторі білорусі чотирьох бойових безпілотників типу “шахед”. Деякі з них використовували білорусь для транзиту на територію України. Кілька, за даними ресурсу, могли залишитися в білорусі. Стверджувалося, що у всіх випадках “шахедами” цікавилися білоруські сили ППО. У повітря підняли винищувачі та вертольоти. Інформації про збиття нібито російських “шахедів” над білоруссю не було. Втім, були повідомлення про детонації російських дронів.

Про це інформують у Центрі національного спротиву.

У ніч на 31 липня відбулася одна й з наймасштабніших атак по Україні російським безпілотниками. Тоді росіяни застосували 89 дронів-камікадзе та одну керовану ракету Х-59. В ту ніч щонайменше п’ять безпілотників таки залетіли в білорусь.

Перший із дронів-камікадзе зайшов у повітряний простір білорусі близько 23:20 поблизу селища Асаревичі. Пізніше, о 23:50 з аеродрому “Барановичі” піднявся винищувач ВПС рб, який понад годину літав по всьому південному сходу білорусі поблизу прикордоння.

Винищувач бачили біля Річиці, Гомеля та інших населених пунктів у прикордонні з Україною. Це може свідчити про те, що літак інтенсивно шукав цілі і був піднятий не просто на розвідку, а на цілеспрямоване виявлення і можливе перехоплення дронів.

Літак курсував до 01:30, але й після його повернення на аеродром базування російські БПЛА продовжили заходити в білорусь. Зокрема, інші дрони-камікадзе вдерлися в повітряний простір білорусі біля селища Лоїв, сіл Асаревичі та Кірове о 23:20, 00:05, 01:20. Остання група зайшла до білорусі близько 02:30, причому в останньому випадку їх було відразу два.

Чому російські безпілотники так часто стали залітати на територію білорусі? Версії.

Пару тижнів тому, коли відбувалися поодинокі випадки прольоту російськими дронами над територією білорусі, експерти називали три можливі версії пояснення таких подій.

Перша - нова тактика росіян, яка полягає у свідомому спрямуванні “шахедів” в прикордонні з Україною райони білорусі, щоб на певний час виводити їх з-під загрози українського ППО і РЕБ (і, можливо, передавати розвіддані без перешкод). А потім вже повертати назад в Україну.

Друга версія - вплив на «шахедів» нових українських засобів РЕБ. Втім, ця версія не знайшла підтримки серед українських експертів.

Третя версія - банальний технічний збій російських дронів.

Втім, всі ці версії і особлива третя, втрачають свою актуальність після масованої атаки 31 липня. Заліт одразу пʼятьмі БПЛА, в різні час і різними хвилями не можна пояснити ні технічним збоєм, ні впливом РЕБ.

росії потрібна ескалація

Тому є інше, більш політичне пояснення. Після заяви самопроголошеного президента білорусі лукашенка про відвід білоруських військ від кордону з Україною, серед спільноти російських пропагандистів, так званих, z-воєнкорів, почалася буйна істерика, яка, по-суті, викривала невдоволеність кремля.

Якщо лишити за дужками російські образи і звинувачення на сторону білорусів, то на поверхні можна побачити, що росії дуже потрібно було сковувати українські резерви на білоруському кордоні. Харківський наступ росіян йде явно не за планом, він перетворився на такий собі плавильний котел, в якому згорають російські резерви. Саме тому росіянам вкрай вигідне будь-яке відтягування Сил оборони України зі сходу, розмазування десятків підрозділів вздовж довгого північного кордону.

Відповідно, постійними зальотами російських БПЛА на територію білорусі, путін хоче відновити статус-кво, який був ще декілька місяців тому. Щоб була напруженість на україно-білоруському кордоні. росіянам бажано втягнути білорусь у війну, або хоча б зробити видимість загрози зі сторони білорусі.

Тому російських дронів в повітряному просторі білорусі тільки побільшає. Це спричинить необхідність білорусів реагувати і підтягувати підрозділи, мобільні групи тощо до кордону. І це ще поки не було влучань “шахедів” і жертв серед білорусів. А росіянам такий сценарій дуже потрібен.

Цим скористається російська інформаційна машина і почне поширювати тези про те, що дрони були “перенаправлені” українськими системами РЕБ. Або вигадають щось ще, щоб звинуватити Україну. Це потягне ескалацію, збільшення військ на кордоні. І тоді Україна теж матиме реагувати.

Втім, такого сценарію можна було б уникнути, якби білоруський диктатор знайшов в собі сили і впевненість віддати наказ збивати російські дрони в повітряному просторі білорусі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *