Російські загарбники завдали шкоди природі України майже на трильйон гривень

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Російські загарбники завдали шкоди природі України майже на трильйон гривень
image
Оля Коновалова / 02.09.2022 / 0 Коментарів

Орієнтовна сума шкоди, яку російські окупанти завдали довкіллю України, становить понад 962 млрд грн. Лише шкода від викидів забруднювальних речовин у повітря сягає 823 млрд грн, повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Шкода ґрунтам та землям перевищує понад 138 млрд грн, а шкода рослинному світу та лісам орієнтовно становить 183,2 млрд грн.

"Внаслідок повномасштабного вторгнення росіян постраждала майже третина всього лісового фонду України. В рази зросла кількість лісових пожеж", – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Минулого року в Україні сталася лише одна велика пожежа на площі у понад 5 га. Цьогоріч таких уже понад 100.

"20% природоохоронних територій уражені війною. В зоні ризику – 2,9 млн га територій Смарагдової мережі та 17 Рамсарських об’єктів площею більше 600 тисяч га", – констатував міністр.

Також росіяни окупували 8 українських заповідників і 12 національних природних парків.

"рф показала, що таке життя під окупацією. Практично 80% території нацпарку "Святі гори" знищено. У травні Кінбурнська коса цілий тиждень горіла через бойові дії. Там горіли реліктові ліси. В окупованій "Асканії Новій" наразі гуманітарна криза. І цей перелік можна продовжувати", – додав Стрілець.

Загалом команда Міндовкілля встановила понад 2 тисячі фактів шкоди навколишньому середовищу за пів року війни.

"Ще будуть окремі методики та розрахунки по збитках українським лісам, Чорному та Азовському морям, надрам, природно-заповідному фонду тощо", – додав міністр.

У міністерстві обіцяють продовжувати обрахунок збитків природі від російської агресії.

"Ми чітко розуміємо, що це важливо для формування судових позовів проти росії та для отримання українським народом компенсації за шкоду довкіллю", – наголошує Руслан Стрілець.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *