Росія може атакувати Україну з кількох напрямків на початку 2022 року, – розвідка

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Росія може атакувати Україну з кількох напрямків на початку 2022 року, – розвідка
image
Оля Коновалова / 21.11.2021 / 0 Коментарів

Станом на зараз Росія сконцентрувала біля кордонів України понад 92 тис. військ і може здійснити атаку на нашу країну наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтервʼю американському виданню Military Times. Повідомляють Факти.

За його словами, така атака може включати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, з наступними повітряно-десантними нападами на Сході України, десантними атаками в Одесі та Маріуполі та меншим вторгненням з території сусідньої Білорусі.

Як розповів Кирило Буданов, нещодавні масштабні російсько-білоруські військові навчання Захід-2021 продемонстрували, що РФ може одночасно висадити до 3 500 десантників та військовослужбовців сил спеціальних операцій.

Як наголосив начальник ГУР Міноборони, можлива майбутня атака РФ буде набагато більш руйнівною, ніж будь-що раніше в збройному конфлікті, який розпочався в 2014 році та забрав життя близько 14 тис. українців.

У п’ятницю міністр оборони України Олексій Резніков повідомив американським ЗМІ, що поки до кінця незрозуміло, чи прийняв президент РФ Володимир Путін остаточне рішення про наступ на Україну.

Водночас Кирило Буданов в інтервʼю Military Times зазначив, що саме з метою атаки Росія нарощує свій військовий потенціал (чисельність військ та озброєння) біля українських кордонів та в тимчасово окупованому Криму. Йдеться, зокрема, про балістичні ракети малої дальності Іскандер.

Буданов відкинув припущення, що росіяни можуть відмовитися від планів щодо атаки через сурові погодні умови взимку.

– Для нас і росіян це не проблема, – прокоментував Буданов можливість бою в подібну погоду.

За словами очільника ГУР Міноборони, ймовірній атаці передуватиме серія психологічних операцій, мета яких – дестабілізувати Україну та підірвати її здатність оборонятися. Буданов наголосив, що такі операції вже проводяться Москвою.

– Вони хочуть розпалити заворушення шляхом протестів і мітингів, які показують, що люди налаштовані проти влади, – пояснив Буданов.

Він уточнив, що ці протести включають мітинги антивакцинаторів (протести противників вакцинації проти Covid-19), які були організовані Росією. Крім того, Москва намагається розпалити заворушення, пов’язані з економічною ситуацією в Україні та енергозабезпеченням.

Буданов додав, що РФ також намагається розпалити антиурядові настрої серед українців через так званий Вагнергейт (розслідування справи про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК Вагнера). Як зазначив начальник ГУР, російські психологічні операції використовуються, щоб показати, що “влада зрадила народ”.

Голова розвідки впевнений, що міграційна криза на польсько-білоруському кордоні також є частиною плану Росії.

– Вони хочуть зробити ситуацію всередині країни все більш небезпечною і тяжкою, і створити ситуацію, за якої ми маємо змінити уряд. Якщо вони не зможуть цього зробити, то їхні війська зроблять свою роботу, – наголосив Буданов.

Він зазначив, що оцінки американської та української розвідки щодо часу ймовірної російської атаки на Україну дуже схожі.

– Наші оцінки майже такі ж, як і у наших американських колег, – поінформував він.

Посольство Росії не відповіло на запит видання про коментар. Так само відмовився коментувати заяви Буданова Пентагон, але послався на заяви щодо цього міністра оборони США Ллойда Остіна.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *