Розбомблені школи та випалені будинки: в Україні запустили «Карту руйнувань»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Розбомблені школи та випалені будинки: в Україні запустили «Карту руйнувань»
image
Оля Коновалова / 22.06.2022 / 0 Коментарів

Наслідки пожеж, авіаударів, бомбардувань та обстрілів, які отримали українські міста, села та селища від рашистів можна побачити онлайн на «Карті руйнувань».

Це діджитал платформа, яка фіксує наслідки російського вторгнення в Україну. Туди додають світлини зруйнованих або пошкоджених цивільних об'єктів: будинків, шкіл, церков, стадіонів тощо. Фото знаходять і додають із зазначенням точної адреси та координат.

На нашій мапі вже півтори тисячі зруйнованих об'єктів. На сайті встановлений лічильник – і він жодного дня не зупинявся. Наша мапа унікальна: на відміну від інших подібних ресурсів, вона містить фото споруди до «денацифікації», – розповів голова правління «Антикорупційного штабу» Сергій Миткалик.

Для чого створили цей проєкт

За словами авторів проєкту, вони створили «Карту руйнувань», щоб допомогти відбудувати Україну. На сайті є рахунки платформи United24, куди і просять переказувати кошти усіх охочих. Тобто платформа орієнтована здебільшого на закордонних користувачів.

«Британців, французів чи німців важко вразити сумою збитків чи кількістю руйнувань. Але вони можуть зайти на сайт і побачити, що приніс із собою «рускій мір» – що було «до», а що залишилося «після», – йдеться в релізі.

Зазначається, що інформація про руйнування на платформі висвітлена як українською, так і англійською мовами.

Водночас у довгостроковій перспективі світлини з мапи будуть використані у Гаазі як доказ військових злочинів Росії в Україні.

Що буде з «Картою руйнувань» після нашої перемоги

Після того як Україна переможе у війні проти кровожерливої росії, діджитал платформа продовжить життя і буде об'єднана із «Картою ремонтів». Це ще один із проєктів «Антикорупційного штабу», де аналітики відслідковують рух бюджетних коштів і викривають зловживання на ремонтах.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *