Сайти НАТО зазнали кібератаки

image
Назар Тарадюк / 13.02.2023 / 0 Коментарів

Кібератаки ввечері 12 лютого зазнали декілька вебсайтів НАТО.

Зокрема, деякий час не був доступний сайт Штабу сил спеціальних операцій НАТО.  Про це пише The Telegraph із посиланням на неназваного офіційного представника НАТО та повідомлення хакерів у соцмережах.

Відомо, що це робота проросійської хакерської групи Killnet. Через атаку сайт штабу Сил спеціальних операцій НАТО не працював декілька годин, але згодом його відновили. Також проросійські хакери атакували Засоби стратегічних авіаперевезень НАТО (SAC). Ця організація об'єднує 12 країн, 10 із яких є членами НАТО, для спільних стратегічних військових та гуманітарних авіаційних перевезень.

У лютому 2022 року SAC поставляла припаси для української армії, а у 2021 році здійснювала евакуацію з Афганістану. Зараз організація займається доставленням пошуково-рятувального обладнання до району, що постраждав від землетрусу в Туреччині та Сирії.

Один із літаків SAC у момент кібератаки якраз мав доставляти вантажі на авіабазу на півдні Туреччини. Менеджер організації передав літаку повідомлення про збій. Атаки на відмову в обслуговуванні зазнала мережа НАТО NR, яку використовують для передавання конфіденційних даних. Хоча зв'язок з літаком не втратили, хакерська атака, ймовірно, завадила зусиллям із надання допомоги.

Західні служби безпеки раніше характеризували Killnet як вільну групу прокремлівських активістів, які прагнуть порушити роботу військових та урядових вебсайтів країн, які підтримують Україну.

Атаки зазвичай викликають перебої в роботі на кілька годин і не завдають значної шкоди. Проте експерти з кібербезпеки кажуть, що група, можливо, у майбутньому може вдатися і до серйозніших зламів.

Це те саме хакерське угруповання, яке пов'язують із кібератаками на систему голосування «Євробачення-2022» в Італії, де перемогу здобули українські виконавці. А в липні 2022 року Killnet атакувала Латвію, здійснивши найпотужнішу кібератаку в історії цієї країни.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *