Що депутати Волиньради кажуть про продаж «Кручі» фірмі Палиці

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що депутати Волиньради кажуть про продаж «Кручі» фірмі Палиці
image
Назар Тарадюк / 18.11.2023 / 0 Коментарів

Земельну ділянку під колишнім обкомівським готелем «Круча» у Луцьку (майже гектар землі) без аукціону віддадуть за 7 мільйонів гривень товариству з обмеженою відповідальністю «Град Інвест Ріал Істейт».

Відповідне рішення ухвалили 16 листопада 2023 року на сесійному засіданні Волинської обласної ради, - пише «Сила правди».

Мовиться про земельну ділянку на вулиці Дубнівській, 26а у Луцьку. Площа ділянки становить майже гектар – 95 соток. Колись у будівлі на тому місці функціонував готель для партійних чиновників «Круча». А зараз призначення ділянки – для обслуговування закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Ще наприкінці 2021-го колишній обкомівський готель для «віпів» через аукціон без умов дістався товариству з обмеженою відповідальністю «Град Інвест Ріал Істейт». Конкурентом компанії було підприємство «Ля Брук», власником якого, до речі, є волинський забудовник та депутат Луцької міськради від партії «За майбутнє» Андрій Разумовський. «Град Інвест Ріал Істейт» запропонувала за «Кручу» більшу ціну – понад 4 мільйони гривень.

Фірму-переможницю пов’язують із впливовим на Волині політиком, лідером політичної партії «За майбутнє» Ігорем Палицею. Один зі співвласників компанії Ігор Хмельов водночас є топменеджером групи «Приват». Інший співвласник Андрій Шабаєв також є засновником і керівником ряду компаній, дотичних до олігарха Ігоря Коломойського та його бізнес-партнера Ігоря Палиці.

Згодом, 16 березня 2023 року, на засіданні сесії Волинської облради депутати віддали майже гектар землі під «Кручею» на Дубнівській в оренду на 49 років компанії «Град Інвест Ріал Істейт», яка і придбала будівлю на тій ділянці. Щоправда, ціна тимчасового користування землею під колишнім готелем виявилася, м’яко кажучи, занизькою – фактично за понад 1 600 гривень на рік. 

Через пів року, 16 листопада 2023-го, питання про земельну ділянку під колишнім обкомівським готелем – знову в порядку денному сесії обласної ради. Тепер проєкт рішення передбачав вже продаж землі все тому ж товариству з обмеженою відповідальністю «Град Інвест Ріал Істейт». Ще 10 листопада компанія сплатила авансовий внесок, що становить майже 700 тисяч гривень.

Продати землю, яка перебуває у комунальній власності, запропонували за ціною нормативно-грошової оцінки – понад 7 мільйонів гривень, однак, без проведення аукціону. Цільове призначення ділянки – для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Обранців громади від опозиційних політичних сил обурила така схема. Адже комплекс споруд можна було виставити на аукціон разом із земельною ділянкою і виручити від продажу значно більші кошти.

«Григорій Вікторович, у мене питання до вас: хто вирішив у проєкті рішення вписати продаж земельної ділянки без проведення земельних торгів і з якої причини?» – звернулася до голови Волинської облради Григорія Недопада депутатка від партії «Європейська солідарність» Юлія Вусенко.

Депутатка з опозиції Юлія Вусенко не розуміє, чому землю продають без проведення аукціону

 

За словами Недопада, підготовкою проєкту рішення займався апарат, зокрема, відділ майна, а не він особисто.

«Купили приміщення, а зараз хочуть оформити землю під ним. Ми маємо посприяти цьому. Вони можуть відмовитися від частини площі, але цього не відбувається. Тому є два законних шляхи: або оренда, або викуп. Сьогодні ми дійшли до викупу. Ціна, самі бачите і можете поділити на калькуляторі, є типовою. Згідно з чинним законодавством і з торгами, компанія одноосібно може викупити цю земельну ділянку відповідно до нормативно-грошової оцінки», – відповів на запитання Вусенко депутат від партії «Сила і Честь» Віктор Галан-Влащук.

Депутат Віктор Галан-Влащук стверджує, що іншої процедури бути не може: або оренда, або викуп землі компанією

Продаж землі під «Кручею» товаристу з обмеженою відповідальністю «Град Інвест Ріал Істейт», що належить соратникам нардепа з Луцька Ігоря Палиці, підтримало 43 депутати, один утримався, ще двоє були проти, а шестеро із присутніх у залі обранців не голосували.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» поцікавився в деяких представників громади від партії «За майбутнє», чому фірми пов’язані з їхнім патроном Ігорем Палицею отримують такі преференції.

 

– Скільки там тієї землі? 90 соток при такому об’єкті. Про що ми так говоримо?! Отут точно немає ніякої проблеми, – дивується депутат Роман Микитюк.

– Ми ж знаємо, кому вона продається, – зауважуємо.

– Кому? Скажіть, бо я не знаю, чесно. Є державна оцінка всієї землі, розумієте? Я навіть не знаю, кому продали – от вам відповідь. Взагалі мене це не цікавить.

Депутат Роман Микитюк переконує, що за продаж землі голосував незаангажовано

Інший депутат Волиньради від тієї ж партії Володимир Бондар каже, що на утримання території бюджет обласної ради витрачав великі кошти, тому її потрібно продавати. Мовляв, без пов’язувань з прізвищами, якщо є реальний покупець, який готовий платити гроші, то потрібно землю продавати.

Володимир Бондар каже, що преференцій фірмі, повʼязаній з головою партії, не надають

«Я переконаний ні депутати інших фракцій, ні наша не отримує ніякі преференції, тому що питання не в них. А які преференції отримали депутати, які передавали приміщення, скажімо, санаторію «Турія», яке ми теж десятками років утримували? Скажіть, які преференції отримали депутати, які передали санаторію «Лісова пісня» інше приміщення, з яким комунальні заклади сьогодні мучаться, бо туди потрібно вкладати гроші.
Я розумію підтекст вашого запитання і хочу вас запевнити – можу говорити тільки за себе – з цієї ситуації ніхто ніяких преференцій за ніяке рішення не отримує», – каже Володимир Бондар.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *