Що краще не запитувати в дружини військового: прості поради

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що краще не запитувати в дружини військового: прості поради
image
Назар Тарадюк / 15.04.2024 / 0 Коментарів

Які помилки суспільство робить при комунікації з дружинами та чоловіками військових, які помилки роблять вони самі при комунікації зі своїми партнерами розповіла дружина військовослужбовця ЗСУ Валентина Машлай.

Про це та багато іншого поспілкувався Віталій Ткачук в межах проєкту "Генерація успішних людей" для Іnsider media.

"Перший день війни, мабуть, як і для всіх, почався неочікувано, тому що що буде таке повномасштабне вторгнення до кінця ніхто не вірив, але, напевне, всі прокинулися зі словами: "Почалося", тому що всі розуміли, що такий варіант можливий. Хтось виїжджав, вивозив дітей, ми в цей день були вдома. Чоловік доробив якісь питання: зняття коштів, купівля найнеобхідніших продуктів, речей, аби були на перший час. І вже наступного дня, 25 лютого, він подзвонив мені та сказав: "Приїжджай під військкомат, є ще кілька годин, щоб ми побули". І кудись вже їх мають відправляти", - розповідає Машлай.

За словами Валенти, найбільше непорозуміння, як дружина військового, вона зустрічала у facebook, у коментарях під відео. Але, каже, таке можна почути й "в обличчя". 

"Часто дорікають, як повинні, можливо, і виглядати жінки військових. Можливо, в уявлені людей це мають бути такі нещасні, заплакані, замучені, які жахливо виглядають, тому що вони не повинні собі приділяти увагу. Можливо, в когось таке складається враження. 

Часто дружини військових стикаються з тим, що їм вказують, як вони повинні чинити, поводитися, але це найчастіше роблять люди, які самі з цим не стикнулися. От тому їм здається, що збоку їм видніше, як жити сім'ї військових. Через це виникає багато непорозумінь. Як вони мають відпочивати, як вони мають проводити відпустку", - розповідає Валентина.

Вона наголосила, що є ТОП болючих питань, які найбільше дратують дружин захисників:

"Про зарплату, тому що люди чують новини, читають про забезпечення, всі уявляють, що це так кожен місяць. Але я, коли спитали, чи хоч платять такі гроші... я йшла на пошту, несла посилку чоловіку і просто думаю: "Ну, ви би порахували, скільки елементарна посилка з якимись речами [коштує], скільки військове обладнання". Кажу: "Просто зайдіть на сайт, подивіться, скільки речі військових коштують". Я не хочу сказати, що їх не забезпечують... Коли кричать, що вони голі-босі, їм нічого не видають - це теж неправда, це поширення неправдивої інформації. Але хочеться, щоб були якісь додаткові речі, речі часто там губляться, нищаться, але люди цього не бачать. Вони розуміють, що є там якась зарплата, ми її можемо витрачати, як хочемо. І чомусь вважають доречним про це запитати. Я кажу, можна спробувати такі заробітки і піти самому", - зауважує Валентина Машлай.

За її словами, наступне питання, яке найчастіше їй ставлять: коли закінчиться війна.

"Чомусь люди думають, що коли військовий на передовій, він може чи генерала, чи командира, чи я не знаю... чи ворога запитати, коли це все закінчиться. Вони цього не знають і говорити не можуть. Тому що в них є певні завдання на невеликий термін, в них є свій план, звичайно, вони його виконують, знають, але вони трошки в інших реаліях. Вони в реальній війні. Тому таких якихось прогнозів робити не можуть. В них є чітке завдання, чіткий план саме їхнього підрозділу і вони його втілюють. І я хочу навіть сказати, що сім'ї військових вже не живуть такими поняттями "от коли буде перемога". Це для нас дуже таке якесь аморфне поняття. Ми живемо швидше демобілізацію, яку чекаємо. Особливо ті, хто пішов в перші дні, тому що це вже більше двох років. Ми чекаємо відпустки, тому що це нам реальніше, це нам якась така стабільність, за яку ми можемо чіплятися саме сьогодні", - додає Валентина.

Детальніше - дивіться у сюжеті.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *