Що означає «миролюбність» лукашенка

image
Назар Тарадюк / 23.07.2024 / 0 Коментарів

Якщо стан лукашенка можна визначити як синдром червоних кхмерів, то з кремлівцями складніше. Вони не мають плану на середньострокову перспективу.

Синдром червоних кхмерів або синдром Пол Пота – це страх диктатора вторгнення ззовні, яке усуне його режим. лукашенко живе під страхом такого вторгнення і сумнівається, чи кремлівці його захистять, - інформують у Центрі національного спротиву.

Без однозначних відповідей лукашенко дотримується правила "Порятунок тиранів – справа рук самих тиранів", скуповує активи та нерухомість за кордоном.

лукашенко сам створив свої страхи. Навіть після повстання 2020 року у нього їх не було. НАТО не намагалося втрутитися у повстання в інших країнах Східного блоку.

У 2021 році лукашенко почав активно тиснути на НАТО, проштовхуючи через кордон біженців. кремль використовував це для тиску на Польщу та Литву.

Але 24 лютого 2022 року, після початку вторгнення в Україну, лукашенко почав відчувати синдром Пол Пота, очікуючи на вторгнення.

Таким чином, лукашенко почав діяти з огляду на свої страхи і готуватися до можливого краху свого режиму. Чим довше триває російсько-українська війна, тим більше у лукашенка розвивається синдром Пол Пота і зростають побоювання, що навіть армія рф не врятує його. Розміщення російської армії у білорусі звужує простір влади лукашенка та зменшує його повноваження.

4 липня лукашенко вступив у ШОС, а 8-19 липня провів військові навчання з армією Китаю під знаком ШОС, що показало його страх та віру у можливу допомогу Пекіна. Навчання називалися “Атакуючий сокіл” та йшли за 3 км від кордону з Польщею та 28 км від кордону з Україною. Їхня легенда – знищення базового табору партизанів, які прийшли з-за кордону. Навчання офіційно називалися боротьбою з терористами, а не контрабандистами.

У розпал білорусько-китайських навчань лукашенко раптом згадав 13 липня, що біля кордону з Україною він проводить нескінченні навчання з відображення вторгнення і заявив, що оскільки в Києві вторгатися передумали та відвели війська, то він також навчання припинив і війська відвів.

Але оскільки ніхто не вірить лукашенку і великий сумнів, що він має повноваження переміщати війська без дозволу москви, то наступного дня 14 липня виступив голова КДБ Іван Тертель і підтвердив, що лукашенко не бреше, відвели.

Але в Польщі не повірили у миролюбність лукашенка і 17 липня заявили, що з 1 серпня починають на кордоні навчання “Безпечне Підляшшя”, у якому візьмуть участь 17 тис. військових із бронетехнікою. Завдання навчань – боротьба з контрабандистами та нелегальними мігрантами. лукашенко образився і вирішив продемонструвати ще більшу миролюбність. Він заявив, що дозволяє до 31 грудня 2024 р. в'їжджати на 30 днів до білорусі всім громадянам Європи, включаючи громадян Ватикану, без попереднього отримання візи. Що обійдеться їм виїзд, лукашенко не сказав. У Литві у його миролюбність також не повірили і 17 липня повідомили про заборону з 16 серпня в'їзду автомобілям із номерами рб.

Все це відбувається на тлі скарг лаврова в ООН та невизначеності кремлівців, які мають три завдання: довести готовність воювати до 2034 року, вплинути на вибори в США та провести саміт БРІКС у Казані восени. кремль використовує лукашенка як інструмент маніпуляцій на міжнародних майданчиках, відкладаючи поглинання білорусі де-юре, але здійснюючи його де-факто.

Сплеск “миролюбства” у лукашенка викликаний не лише синдромом Пол Пота, а й тим, що кремлівці не мають плану дій навіть до кінця року. Є лише три домінуючі завдання.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *