Що відомо про нового головнокомандувача Сирського

image
Назар Тарадюк / 09.02.2024 / 0 Коментарів

Головнокомандувачем Збройних сил України Володимир Зеленський 8 лютого призначив Олександра Сирського, який замінив Валерія Залужного.

Зібрали все, що відомо про нового очільника війська. Про це пише hromadske.

Дитинство й навчання в росії

Народився Олександр Сирський 26 липня 1965 року в селі Новинки в росії. У 1986 році він закінчив вище загальновійськове командне училище у москві. Також Сирський вчився в Академії ЗСУ та Національній академії оборони України, яку закінчив із золотою медаллю.

Командувач АТО

Він також командував 72 механізованою бригадою, а з початком російсько-української війни він був начальником штабу АТО. Зокрема, Сирський командував силами АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року, за що отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня. Із серпня 2019 року Сирський командував Сухопутними військами Збройних сил України.

Керівник оборони Києва і Харківського контрнаступу

Після початку великої війни Сирський керував обороною Києва, зокрема за його наказом у лютому-березні 2022 року зруйнували мости в Київській області, щоб перешкодити просуванню російських військ.

Вважають, що саме через це російський наступ на Київ не вдався. За оборону столиці та звільнення півночі України Сирський отримав орден Богдана Хмельницького II ступеня. У квітні він також отримав звання Героя України.

Улітку Сирський командував контрнаступом ЗСУ на Харківщині, унаслідок якого українська армія звільнила Балаклію, Ізюм, Лиман та Кремінну. Після цього Міноборони назвало його одним з «атлантів», що тримають військові операції на своїх плечах. Крім того, до весни 2023 року він керував обороною Соледару та Бахмута.

Що кажуть експерти?

Політолог Ігор Рейтерович вважає, що на сьогодні озвучениих президентом аргументів було недостатньо для рішення про заміну головнокомандувача.

«Згадувати, що у нас стагнація на фронті і був невдалий наступ — це взагалі фарисейство, оскільки ці речі прямо пов'язані з допомогою і багатьма іншими речами, які Україна повинна була отримати від партнерів, і за яку відповідав конкретно президент і його найближче оточення. Тому жодних аргументів військово-стратегічного характеру щодо зміни керівництва сьогодні не було представлено», — зазначив Рейтарович.

«Я, чесно кажучи, сумніваюся, що вони будуть представлені, оскільки потяг вже пішов, є новий Головнокомандувач, він буде представляти свою команду і буде працювати далі. Тому в цьому контексті це рішення, швидше за все, чисто політичне. Коли політика втручається у військову сферу — це, як правило, має дуже негативні наслідки», — додав він.

Політолог також звернув увагу на реакцію росіян: «Вона дуже позитивна, їм ця історія подобається, оскільки Залужний на чолі ЗСУ для них був надзвичайно негативною кандидатурою і вони його, м'яко кажучи, ненавиділи».

Водночас він вважає вибір кандидатури Сирського на пост головнокомандувача очікуваним і навіть безальтернативним: «Президент був повинен обирати з тих людей, які мають хоча б схожий досвід на досвід Залужного, з тих людей, які є безпосередньо в системі ЗСУ, і це не могла бути людина зі сторони. Кандидатура Сирського тут виглядає оптимальною, тому логіка призначення зрозуміла».

Рейтарович зауважив, що Сирський керував вдалими операціями ЗСУ: «Він відповідав за конкретний напрямок. Операції планувалися і готувалися на рівні Генштабу, і зрозуміло, що новий головнокомандувач брав у цьому участь, але він здійснював ці операції на практиці — на Харківщині, на Київщині. І відповідний досвід, і вміння керувати великими групами військ у нього є.

Чи є в нього досвід керування на стратегічному рівні — ні, його немає. Він буде отримувати його вже в процесі здійснення своїх нових повноважень, і будемо сподіватися, що цей досвід він здобуде достатньо швидко і без будь-яких великих втрат»

Іван Ступак, військовий аналітик колишній співробітник Служби безпеки України, вважає призначення Сирського контраверсійним.

«Залужний користується шаленим авторитетом та повагою у війську. Тому перед паном Сирським викликів набагато більше, йому треба досягнути планки щонайменше такого ж рівня довіри, як була у Залужного, та сприйняття як з боку військових, так і цивільних. Тобто, якщо він себе покаже максимально ефективно найкоротші терміни часу, то все призначення було недарма і правильним, і актуальним. А якщо ні... На жаль, нас очікують втрати. І можливо, не тільки території і людей», — зазначив Ступак.

Він вважає, що вибір Сирського на пост головнокомандувача пов'язаний із тим, що «шукали максимально лояльну, без самостійних амбіцій людину, яка буде виконувати вказівки і не буде суперечити».

«Я не очікую від пана Сирського якісь інтерв'ю, наприклад, The Economist чи New York Times без погодження з Офісу президента, тому що якщо такі інтерв'ю будуть, то вони будуть максимально погодженні чи максимально структуровані за тим, щоб його думка не роззбігалася з думкою голови держави», — зауважив військовий експерт. 

Він додав, що зараз відкрите питання, чи дадуть новому головнокомандувачу самостійно сформувати свою команду, чи на це впливатиме політичне керівництво.

А ось військовий експерт, майор запасу та учасник російсько-української війни Олексій Гетьман вважає, що відставка Залужного та його команди є ризикованою для поля бою.

«Ми чули від Зеленського, що Сирський повинен привести свою команду. Це нормально, але новому командуванню завжди потрібен певний час для того, щоб перейняти справу від попередників. Це і буде "вікном можливостей" для росіян безпосередньо на полі бою», — зазначив Гетьман.

Що передувало?

Увечері 8 лютого Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного та призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ.

«Відсьогодні до керівництва Збройними силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці», — сказав він.

Зеленський також розповів, що провів «десятки розмов» із командирами різного рівня.

«Я призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України. Сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським. Їхній досвід — на службі державі», — повідомив глава держави.

За його словами, на керівні посади розглядають бригадних генералів Андрія Гнатова, Михайла Драпатого, Ігоря Скибюка та полковників Павла Палісу і Вадима Сухаревського.

Зеленський заявив, що вони служитимуть «під проводом найбільш досвідченого українського командувача», який має досвід Київської оборонної операції та Харківської визвольної операції. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *