Що волинянам треба знати про вебпортал Пенсійного фонду

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що волинянам треба знати про вебпортал Пенсійного фонду
image
Назар Тарадюк / 22.12.2023 / 0 Коментарів

Страховий стаж, нарахована заробітна плата та індивідуальні консультації – це лише невелика частина електронних послуг, які можна отримати на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Детальніше про його роботу розповіла під час брифінгу Волинської ОДА начальниця управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ольга Волдинер, - інформують на сторінці ОВА.

«Вебпортал покликаний для того, щоб кожен з нас зміг зорієнтуватися чи вся інформація накопичується та чи відповідає застрахованій особі, її трудовим відносинам, заробітній платі, – зазначила пані Ольга. – Щоб скористатися вебпорталом Пенсійного фонду потрібно пройти реєстрацію. Для цього скористуєтеся електронним кваліфікованим підписом чи здійсніть ідентифікацію через ID.GOV.UA або Дію. Коли ви зайдете до себе в кабінет, то ознайомитеся з відомостями, які про вас накопичені».

Зокрема, кожен користувач за допомогою вебсайту може замовити довідку застрахованої особи, дізнатися свій страховий стаж, нараховану заробітну плату, подати заяву про призначення пенсії з подальшим наданням документів, дізнатися про перерахунок пенсії, поставити запитання спеціалістам, подати скаргу, отримати індивідуальні консультації та роз’яснення з питань застосування законодавства. В особистому кабінеті пенсіонер може отримати інформацію про розмір пенсії, записатися на прийом до органу Пенсійного фонду України з використанням електронної черги.

«З 2021 року в Україні розпочався облік трудової діяльності в електронному вигляді. Облік здійснюється у реєстрі застрахованих осіб. Для цього роботодавцям запропонували провести сканування трудових книжок. У нашій області лише 30 відсотків страхувальників це зробили», – розповіла представниця Пенсійного фонду на Волині.

Вона додала, що на сьогодні в регіоні трудові книжки оцифровані майже на 57 тисяч працівників з 200 тисяч. Найвищий показник активності страхувальників у колишніх Іваничівському (48,6%), Любомльському (50,5%), Рожищенському (54,4%), Локачинському (55,5%), Ківерцівському (41,7%) районах, міст Нововолинська (43,4%) та Ковеля (33,5%).

«До органів Пенсійного фонду не обов’язково звертатися лише за місцем проживання. Тобто, якщо людині зручно вона може звернутися у Львівську область чи Рівненську. Тим паче можна звертатися через онлайн-ресурс. Відповідно, якщо ви побачили якісь невідповідності в реєстрі: не правильно вказане по-батькові чи прізвище, то можна подати анкету і внести зміни до своїх відомостей. Це теж опрацьовується в порядку загальної черги по Україні», – наголосила начальниця управління інформаційних систем та електронних реєстрів.

Вона також підкреслила, що не варто хвилюватися за те, що інформація може зникнути з порталу.

«Тому що дані зберігаються та дублюються на центральному рівні. Тобто Пенсійний фонд робить відповідні архіви, – зазначила пані Ольга. – До прикладу, коли в Україні розпочалася війна до нас почали зверталися люди з Донецької та Луганської областей, які переїхали на Волинь і встигли відкрити лікарняний ще тоді не на окупованій території. І якраз рятував цих людей не паперовий листок, а відомості з електронного реєстру».

Портал електронних послуг Пенсійного фонду України - https://portal.pfu.gov.ua/.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *