ЧИ КРАДУТЬ НА ЇЖІ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ У ЛУЦЬКУ: ХРОНІКА СКАНДАЛУ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • ЧИ КРАДУТЬ НА ЇЖІ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ У ЛУЦЬКУ: ХРОНІКА СКАНДАЛУ
image
Назар Тарадюк / 31.05.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку розгорівся скандал навколо діяльності КП «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування» та закупівлю окремих груп товарів за завищеними цінами.

Депутат Луцької міської ради Андрій Лучик заявив, що комунальне підприємство годує дітей у школах міста за суттєво завищеними цінами.

За його словами, підприємство максимально непублічне, адже його закупівель не побачити в Prozorro.

«І ви не побачите руху коштів через казначейство. Хоча на підприємстві працює понад 150 людей і обслуговують вони майже всі школи міста, подивитися, по чому ж закуповлює продукти Комбінат, ми не можемо. Навіть мені як депутату приблизно сказали "піди відпочинь". А поки я чекатиму відповіді на своє депутатське звернення, пропоную вам ознайомитися з цінами, за якими Комбінат закуповував окремі групи товарів», - написав депутат.

Він порівняв ціни із орієнтовною вартістю того ж продукту в «Сільпо»:

  • картопля — 60 гривень (30 грн);
  • цукор — 120 гривень (40 грн);
  • свинина — 520 гривень (200 грн);
  • філе куряче — 520 гривень (170 грн);
  • гречка — 175 гривень (50 грн);
  • яйце — 14 гривень за штуку (4 грн).

«Отож, Комбінат без тендерів закуповує в "правильних" підприємців продукти за "правильними" цінами, які в 2-3 рази вищі ринкових. Ми впритул наблизилися до відмітки "яйця по 17".

І до слова, за 2023 рік комунальне підприємство при обороті в 73 млн гривень отримало прибутку...(а тут загадайте число і перевірте, наскільки ви близькі до істини) 33 тисячі гривень! І скажіть, ви вірите в те, що це... неподобство може відбуватися без відома міського голови Ігоря Поліщука? Я — ні», - зауважив Лучик.

Що відповіла директорка «Луцького комбінату шкільного і студентського харчування» Світлана Шмід?

Світлана Шмід опублікувала великий допис у Facebook, в якому заявила, що звинувачення депутата - неправдиві.

За її словами, публікація «Як в Луцьку крадуть на харчуванні дітей» містить неправдиві відомості та здійснена в принизливій і дискредитуючій формі.

«Оприлюднені А. Лучиком відомості про ціни за якими комбінат нібито закуповує продукти не відповідають дійсності (є завідомо неправдивими).

Ціна страв у шкільних їдальнях (щоденного меню) формується на підставі калькуляційних карток і залежить не тільки від закупівельної ціни конкретного продукту. Калькуляції враховують інші постатейні витрати: витрати електроенергії; заробітна плата; податки; відрахування; витрати на технічне обслуговування, амортизаційні відрахування тощо», - наголосила Шмід.

Щодо розміру прибутку.

«Згідно п. 2.1 статуту першочерговим завданням комбінату є насичення ринку послуг з метою вирішення економічних і соціальних проблем. Категорія прибутку наявна в меті діяльності, але слід враховувати, що підприємство не збиткове, самостійно покриває поточні витрати, а також:

  • підприємство надає послуги, виходячи з регульованих цін. Виконком затверджує грошові норми на харчування учнів закладів загальної середньої освіти, які належать до пільгових категорій. Ці ж норми враховуються й при харчуванні учнів за батьківській кошти. Адже в шкільній їдальні не повинні відрізнятися порції за одним столом (страва чи порція учня, що харчується за кошти батьків не повинна відрізнятися від порції учня, що має пільги);
  • послуги харчування надаються за цінами, які визначені замовниками (КЗЗСО) та зафіксовані в договорах.

Можна підсумувати, що здійснена А. Лучиком публікація є спробою провокації хвилі суспільного обурення. З упередженої форми і неправдивого змісту повідомлення проглядається спроба завдати репутаційного удару підприємству та принизити весь трудовий колектив. Колектив, який у непростих умовах воєнного стану сумлінно виконує свої обов’язки», - додала директорка.

Також вона зауважила, що  доручила вивчити питання звернення до суду для захисту ділової репутації підприємства.

Депутатське звернення Андрія Лучика з проханням надати закупівельні ціни на постачальників

Подаємо текст Лучика без змін:

«Мер Луцька Поліщук фактично визнав розкрадання на Луцькому комбінаті шкільного і студентського харчування

А оскільки наш сміливий і відважний мерчик видаляє коментарі під своїм дописом, напишу окремо. Для історії та правоохоронних органів.

1. Я надсилав депутатське звернення на Луцький комбінат шкільного та студентського харчування з проханням надати мені закупівельні ціни на постачальників по окремим категоріям продуктів. Відповіді по суті досі немає. Хоча як бачимо, для мерчика вони швиденько в екселі зробили якусь табличку.

2. Ось витратили буквально 15 хвилин на дуже поверхневу аналітику і подивилися, що виявляється ЛІА ГРОУС теж постачало м’ясо до луцьких садочків (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-01-16-013508-a). І виходили вони на відкриті торги в січні 2024 року з трішки іншими цінами: курка - 159 грн/кг, свинина - 162 грн/кг.

Тепер порівняйте із цінами з таблички, яку дав Комбінат Поліщуку: курка - 177 (+18), свинина - 186 (+24).

Якщо припустити, що обсяг харчування в школах такий же, як і в садочках (64 000 курятини та 21 100 кг свинини), то втрати складають 1 152 000 грн + 506 400 грн = 1,6 млн гривень тільки на м’ясі!

А є ще фрукти, овочі, риба, спеції і купа всього іншого!

Отож з нетерпінням чекатиму, коли мені нададуть всі запитувані документи, щоб можна було реально оцінити масштаби розкрадань, які прикриває Ігор Поліщук на Луцькому комбінаті шкільного і студентського харчування», - йдеться у повідомленні.

На сесії міськради відмовилися взятися за проблему із завищеними цінами

До слова, на сесії Луцької міської ради пропонували створити контрольну комісію, яка б вивчила діяльність КП «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування».

Проте, як пише «Конкурент», міський голова Поліщук вважає, що там усе добре.

«Для того, щоб поставити крапку у цій проблемі, пропоную міському голові дати відповідні доручення і на наступну сесію винести проєкт рішення про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення діяльності КП «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування» за 2021-2024 роки з включенням до неї представників усіх фракції Луцької міської ради. Проблему потрібно вирішувати швидко», – зазначив Лучик.

Міський голова Поліщук заявив, що на підприємстві усе гаразд і нічого перевіряти не треба. Мовляв, інформація про ціни не відповідає дійсності і директорка усе спростувала. Хоча як і де вона щось спростовувала – мер не сказав. 

Зате повідомив, що на депутата подали до суду:

"Підприємством подано позов до суду про спростування недостовірної інформації та захист честі, гідності та ділової репутації. В позові є вимога про відшкодування втрат ділової репутації в грошовому вимірі. Вся визначена судом і сплачена на користь комбінату сума буде переказана на ЗСУ".

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *