Скільки у 2022-2023 роках заробили голови громад на Волині

image
Назар Тарадюк / 20.05.2024 / 0 Коментарів

На Волині високі зарплати мали далеко не завжди голови великих і заможних громад. У 2022 на заробітні плати головам 54 волинських громад пішло майже 24,5 мільйона гривень, а торік – понад 27 мільйонів.

Хто отримав найбільше, а хто пас задніх, – дослідив Центр журналістських розслідувань «Сила правди» на основі інформації із електронних декларацій про майно та доходи за 2022 та 2023 роки. 

Найвищі і найнижчі зарплати очільників громад на Волині

Луцьк і прилеглі громади традиційно лідирують за доходами до бюджетів і відповідно за рівнем зарплат їхнім очільникам. Щоправда, не завжди фінансова спроможність це запорука високих заробітків топ-менеджерів. Радше доводиться бачити протилежне: дотаційні сільські ради платять своїм головам більше, ніж великі громади сформовані навколо міст обласного значення. 

У перший рік повномасштабної війни найвищі зарплати були у боратинського сільського голови Сергія Яручика – в середньому 88,5 тисяч гривень на місяць, луцького міського голови Ігоря Поліщука – майже 87,9 тисячі гривень і підгайцівського сільського голови Юрія Семенюка – 69,1 тисячі гривень. 

У 2022 році найменше отримували голова Поворської громади Інна Бондарчук – в середньому 21,2 тисячі гривень на місяць, Рівненської громади Юрій Фініковський – 22,3 тисячі гривень, Смідинської громади Оксана Піцик – 22,9 тисяч гривень.

У 2023 зарплати очільників громад дещо зросли, а лідери і аутсайдери зарплатного рейтингу змінилися. Найбільше отримував луцький міський голова Ігор Поліщук – в середньому 99,4 тисячі гривень щомісяця, друге місце – у Любомльського міського голови Романа Ющука – 77,5 тисячі гривень, голова Боратинської громади Сергій Яручик став третім, йому нараховували приблизно 76,3 тисячі гривень щомісяця. Майже таку ж зарплату мав і голова Підгацівської громади Юрій Семенюк, який торік опинився на четвертій сходинці рейтингу. 

Цікаво, що очільники Ковельської Ігор Чайка і Нововолинської Борис Карпус громад – на сьомій і десятій сходинках відповідно. Першому нараховували 63,3 тисячі гривень щомісяця, а другому – 55,8 тисячі гривень. Чайку обійшли за розміром середньомісячного заробітку голова Камінь-Каширської громади Віктор Пась і голова Турійської громади Олексій Безсмертний. А нововолинського міського голову обігнали ще й голови Ратнівської і Ківерцівської громад Віталій Бірук і Олександр Ковальчук. А ось голова Володимирської громади Ігор Пальонка став аж чотирнадцятим: він отримував торік 48 тисяч гривень на місяць. Його, до прикладу, обійшли за розміром заробітку голови Турійської, Торчинської, Ратнівської, Ківерцівської та Горохівської громад. 

Останні позиції в рейтингу зарплат торік також зайняли зовсім інші, ніж у 2022-ому люди. Всього 23,5 тисячі гривень нараховували на місяць очільнику Луківської громади Анатолію Климуку, голові Копачівської Олександру Совтису – 24,5 тисячі та Миколі Клачуку із Забродівської громади – 25,4 тисячі гривень. Однією з найменших зарплат винагородили роботу голови Іваничівської громади Лідії Томашевської – 25,5 тисяч гривень на місяць. Проте торік вона загалом додатково отримала понад 155 тисяч гривень пенсії і 116,5 тисяч гривень зарплати в Іваничівській багатопрофільній лікарні.

Хто найбагатший на районі і кого обмежили депутати?

У Володимирському районі 11 громад. У 2022 на зарплати їхнім очільникам пішло майже 4,9 мільйона гривень, а у 2023-ому – 5,2 мільйона. Найбільше нараховували нововолинському міському голові Борисові Карпусу. Протягом першого року повномасштабної війни в середньому 48,7 тисячі гривень на місяць, а торік трішки більше – 55,9 тисячі гривень. Другим у 2022-ому за розміром середньомісячного заробітку був голова Володимирської громади Ігор Пальонка, а у 2023-ому він поступився місцем очільнику Поромівської громади Олегові Савчуку, якому нараховували приблизно 49 тисяч гривень на місяць. Пальонка ж мав 48. 

Найменші в районі заробітні плати впродовж аналізованого періоду були у голів Іваничівської та Павлівської громад Лідії Томашевської та Андрія Сапожника: від 25,2 до 26,2 тисяч на місяць.

У Камінь-Каширському районі – п’ять громад. На зарплату очільникам у 2022 році пішло трішки більше двох мільйонів гривень, а торік – 2,6 мільйона. Найвища зарплата в голови Камінь-Каширської громади Віктора Пася – йому нараховували 64,3 тисячі гривень на місяць. У перший рік війни другу сходинку за рівнем середньомісячного заробітку посідав голова Сошичненської громади Ігор Волосюк. Йому нараховували приблизно по 34,7 тисячі гривень. Але торік на друге місце вийшов голова Маневицької громади Олександр Гаврилюк, йому нараховували майже по 43 тисячі на місяць.

Зарплата очільника Любешівської громади Олега Куха у 2022-ому становила 23,7 тисячі гривень, а торік – 37,4 тисячі. Проте він паралельно отримував виплати як військовий, адже з червня 2022 служив у 39 зенітно-ракетному полку, звідки демобілізувався за сімейними обставинами у квітні 2023 року.

Служив у війську і отримував відповідні виплати і голова Прилісненської громади Ігор Терещенко. У сільській раді йому паралельно нараховували у 2022 році приблизно по 30,5 тисячі гривень на місяць, а у 2023-ому – по 34,5 тисячі. 

У Ковельському районі – 23 громади. На зарплати їх очільникам торік пішло 10,5 мільйонів гривень. Найвищий заробіток мав голова Любомльської громади Роман Ющук – 77,5 тисяч гривень. У 2022-ому йому нараховували 67,2 тисячі. Зарплата ковельського міського голови Ігоря Чайки становила у 2022 році 62,9 тисячі гривень на місяць, а торік – 63,3 тисячі гривень. Проте його випередив голова Турійської громади Олексій Безсмертний середньомісячний заробіток якого торік сягнув 63,9 тисячі гривень. 

У 2022 найменші заробітки були у голів Поворської громади (Інна Бондарук) – 21,3 тисячі гривень, Смідинської (Оксана Піцик) – 22,9, Рівненської (Юрій Фініковський) – 22,3, Самарівської (Микола Маргес) – 23,5. А торік останні місця в рейтингу зарплат дісталися головам Луківської громади Анатолію Климуку – 23,5 тисячі гривень, Забродівської Миколі Клачуку – 25,4, Сериховичівської Ростиславу Шиманському – 26,7 тисяч гривень.

На оплату праці 15 голів територіальних громад Луцького району у 2022 році пішло 8,3 мільйона гривень, а торік – майже 8,9 мільйона. Трійка лідерів за середньомісячним заробітком протягом двох років війни залишалась незмінною: луцький міський голова Ігор Поліщук, боратинський сільський голова Сергій Яручик і підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк. 

Найменші зарплати у 2022-2023 роках мали мар’янівський сільський голова Олег Басалик – 26,3 тисячі гривень та копачівський сільський голова Олександр Совтис, якому нараховували в середньому 24,6 – 25,3 гривень на місяць. Через таку низьку зарплату останній вже у 2024-ому подав заяву про складання повноважень. Під час сесійного засідання копачівський сільський голова висловив обурення тим, що, коли він хворів, депутати прийняли рішення урізати йому надбавки. Натомість обранці громади апелювати до того, що грошей в бюджет надходить небагато, а зайву копійку краще скерувати на зброю для оборонців країни. Відтак депутати не підтримали і не відпустили Олександра Совтиса у вільне плавання. До речі, це вже третя його каденція на цій посаді. 

Все пропало: де загубились декларації деяких голів

По завершенню дедлайну кампанії декларування журналісти виявили, що в реєстрі Національного агентства з питань запобігання корупції відсутні декларації трьох очільників місцевих громад. 

Справа в тім, що голова Дубечненської громади Ковельського району Анатолій Костючик на початку 2023-го трагічно загинув у ДТП. Окрім того, на початку підготовки цього матеріалу в реєстрі не було декларації доросинівського сільського голови Миколи Касянчука за 2022 рік і жодної декларації з початку вступу на посаду голови Люблинецької громади Наталії Сіховської

Телефоном посадовиця пояснила, що вчасно декларує майно та доходи як публічна особа, проте попросила вилучити ці відомості зі загального доступу.

«Нічого дивного. Я дружина військовослужбовців. Згідно кінцевих положень, на час дії воєнного стану, ці декларації вилучаються в НАЗК. Ви можете туди зателефонувати і з’ясувати все. Я їх подала вчасно. З цим працювала мій секретар. Ви можете зателефонувати до Жанни Василівни, вам все пояснять».

А ось доросинівський сільський голова Микола Касянчук, схоже, влип в історію. Декларацію за 2023 рік очільник громади подав 22 квітня 2024 року. Тобто прострочив передбачений законом термін на 22 дні. А декларацію за 2022 рік подав аж 26 квітня, власне вже після того як журналісти запитали, чому її немає на сайті НАЗК. 

«Не знаю, мають бути подані. По-моєму, там всі мали бути. Я потім запитаю їх, скажу, хай подивляться. Передзвоніть пізніше», – телефоном прокоментував лідер громади.  

До речі, за підсумками виконання місцевих бюджетів у 2023 році, 13 волинських громад мають низький показник фінансової спроможності. Серед них і Копачівська. У семи громад нашої області – Дубечненської, Забродівської, Колківської, Мар’янівської, Цуманської, Велицької, Доросинівської – цей показник критично низький. Натомість, наприклад, доросинівський сільський голова Микола Касянчук торік отримував щомісяця майже 46 тисяч гривень нарахувань. Це більше, ніж, до прикладу, мав шацький селищний голова Сергій Карпук і лише на півтисячі менше, ніж голова багатої прикордонної Вишнівської громади Віктор Сущик.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *