Скільки у 2023-му комунальні заклади Волині витратили на авто

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Скільки у 2023-му комунальні заклади Волині витратили на авто
image
Назар Тарадюк / 17.01.2024 / 0 Коментарів

На Волині платникам податків у 2023-му понад 50 мільйонів гривень коштувало оновлення автопарків державних і комунальних установ на Волині.

За цю суму розпорядники коштів придбали 54 транспортних засоби. Скуповували волинські бюджетники, зокрема, відносно недорогі позашляховики «Renault Duster», але «око кидали» і на мінівени бізнес-класу. Закупівлі транспортних засобів державними установами, підприємствами та комунальними установами в Україні у 2023 році на основі модуля «BI Prozorro» проаналізував Миколаївський центр журналістських розслідувань, пише «Сила правди».

У 2023 році 3,6 мільярда гривень бюджетних коштів в різних областях України перетворилися у нові автівки. Таким чином минулого року автопарки державних і комунальних закладів поповнилися близько 3,5 тисячами авто. Часто-густо серед них – недешеві легковики й престижні позашляховики, вартістю по кілька мільйонів гривень.

За сумою витрачених на закупівлі транспортних засобів коштів у 2023-му Волинь опинилася у другій десятці – на 16-й позиції. Протягом минулого року комунальні установи та підприємства області придбали 54 транспортних засоби. На це спрямували 50,3 мільйона гривень. Частину легковиків придбали без тендерів, за прямими договорами.

Упродовж року на Волині відбулося 31 процедури закупівель щодо автомобілів. Серед найбільших покупців в області опинилося Головне управління Нацполіції, якому оновлення поліцейського автопарку обійшлося у понад 12,8 мільйонів гривень. ГУНП у Волинській області купило 15 позашляховиків «Renault Duster». Саме ці автівки стали найпопулярнішими у 2023 році серед бюджетних установ. Ціни на такі кросовери коливалися від 700 тисяч до мільйона гривень.

Купувало легковики і управління Служби безпеки України у Волинській області. Чотири з трьох тендерів відомство проводило за процедурою «оборонна закупівля». Тож, і текст договору, і марку авто, і навіть особу постачальника засекречено.

Для силовиків на Волині у 2023-му автомобілі закуповувало й управління поліції охорони у Волинській області. Так навесні служба придбала «Toyota Camry» за 1,4 мільйона гривень, а восени – легковик «Skoda Octavia» за 970 тисяч гривень.

Силові структури в документах зазвичай вказували, що купують «автомобіль спеціального призначення». Але в усіх випадках, де інформацію не приховано і містяться договори, ця позначка в закупівлі означає лише наявність сирени та проблискового маячка на даху авто.

П’ять транспортних засобів торік закупила волинська «швидка» – обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Чотири з них – карети швидкої допомоги на базі «Citroen Jumper» по 2,7 мільйона гривень, ще один – легковик «Chery Tiggo» за майже 700 тисяч гривень.

Покупцем найдорожчої автівки серед державних закладів на Волині у 2023-му стало комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Влітку воно придбало мінівен «Hyundai Staria» з салону за 2,3 мільйона гривень для нібито супроводу іноземних делегацій та закордонних відряджень працівників обласної ради. Вже наприкінці листопада «Волиньприродресурс» знову спробував поповнити автопарк облради ще одним таким авто. Для цього комунальне підприємство оголосило тендер на автівку бізнес-класу «Hyundai Staria». Однак, після розголосу потреба у семимісному мінівені за 2,5 мільйона гривень відпала – закупівлю скасували.

Такою ж автівкою бізнес-класу поповнився автопарк Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. П’ятимісний мінівен обійшовся установі у 1,8 мільйона гривень. На сотню дешевше за автомобіль «Volkswagen Transporter» заплатило комунальне підприємство «Володимиртепло».

Найдешевше придбання у 2023-му серед волинських комунальних установ зробило комунальне підприємство при Підгайцівській сільській раді. Наприкінці грудня установа купила вживаний ВАЗ-210934 за майже 100 тисяч гривень.

До слова, у 2023-му волинські бюджетні заклади, окрім легковиків закуповували і квадроцикли. Наприклад, наприкінці вересня Олицька селищна рада віддала понад 2 мільйони гривень за три мотовсюдиходи. А ще навесні Ківерцівська міська рада купувала квадроцикли для потреб територіальної оборони.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *