Скільки відсотків депутатів подали декларації за 2022 рік

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Скільки відсотків депутатів подали декларації за 2022 рік
image
Назар Тарадюк / 12.12.2023 / 0 Коментарів

До НАЗК 22% нардепів Верховної Ради подали декларації про майно та доходи за 2021 рік, за 2022 рік таких лише 14%.

Проте кампанія з декларування триватиме до 31 січня 2024 року. Про це повідомляє рух «Чесно».

Активісти зазначають, що більшість тих, хто подав декларації, — представники фракції «Слуга Народу», проте у відсотковому співвідношенні лідерство закріпилося за двома депутатськими групами: «Відновлення України» та «Довіра».

Серед керівництва парламенту декларації подав лише голова Верховної Ради Руслан Стефанчук — за обидва роки. Натомість перший заступник спікера та колишній лідер партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко, який повідомляв «Чесно» у квітні, що він «у процесі подання», досі не надіслав декларацій. Також відсутні декларації в заступниці спікера від «Батьківщини» Олени Кондратюк.

Давид Арахамія — єдиний керівник парламентських фракцій, який подав декларації за обидва роки.

Також рух «Чесно» дізнався, скільки задекларувалось посадовців у Кабінеті Міністрів: за 2021 рік це зробили семеро урядовців, а за 2022 — шість. Переважно це колишні міністри, яких нещодавно звільнили, та чинні міністри Дмитро Кулеба й Олександр Кубраков.

Серед посадовців Офісу президента за 2021 рік декларації подали п’ятеро заступників керівника адміністрації глави держави та четверо — за 2022 рік. Декларації президента Володимира Зеленського та керівника його Офісу, Андрія Єрмака, за 2021-2022 роки в реєстрі НАЗК поки що відсутні.

Як зауважують активісти з посиланням на НАЗК, зазвичай подання декларацій активізується наприкінці кампанії. Тому очікується, що в січні депутати й посадовці декларуватимуться більш інтенсивно.

Нагадаємо, НАЗК 10 грудня надало публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Він працює за посиланням public.nazk.gov.ua

Відкриття доступу відбулося після ухвалення закону №9534, який передбачає повернення та відкриття електронного декларування. А втім, як зазначили в НАЗК, якщо в реєстрі немає декларації певної людини, це означає, що стосовно неї надійшло подання про вилучення з публічного доступу. Раніше повідомлялося, що з реєстру вилучать декларації посадовців, які мобілізовані до лав Збройних сил України.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *