Ставити пацієнтів на ноги волинським хірургам допомогли колеги з Хмельниччини. ФОТО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Ставити пацієнтів на ноги волинським хірургам допомогли колеги з Хмельниччини. ФОТО
image
Оля Коновалова / 19.11.2022 / 0 Коментарів

За два дні,17-18 листопада, хірурги-травматологи Любомльського ТМО провели п’ять оперативних втручань із заміни кульшових суглобів. Допомагали любомльським колегам хірурги із Хмельницької області, котрі спеціалізуються на проведенні таких операцій та спеціально приїхали на Волинь, аби поділитися досвідом ендопротезування.

Як зазначає завідувач травматологічного відділення Любомльського ТМО Андрій Бондаренко, такий досвід стане у пригоді для проведення майбутніх операцій з ендопротезування. А пацієнтам відтепер не треба буде їхати в інші клініки для того, аби прооперуватися.

— Завдяки сучасній новітній апаратурі, яку закупили у Любомльському ТМО (зокрема, портативний рентген-апарат), та досвіду наших старших колег із Хмельниччини ми зможемо частіше оперувати пацієнтів, які потребують заміни кульшових суглобів, — наголошує лікар-травматолог Андрій Бондаренко. — Часто ендопротезування – це єдиний шанс для людини уникнути інвалідного візка і повернутися до повноцінного життя. Користуючись новітніми методиками ми будемо проводити протезування хворого суглоба з найменшим ризиком для хворого.

Наймолодшому пацієнту, якому замінили суглоб, 44 роки. Микола – мешканець Любомля, у минулому – футболіст із 33 річним стажем, адже вперше вийшов на поле у 6-річному віці. Проблеми із суглобом мав з 2012 року, коли почав відчувати перші болі. Після ендопротезування хірурги кажуть, що у чоловіка є всі шанси вести звичний спосіб життя.

Один із пацієнтів – мав діагноз коксартроз ІV степені, та за оцінкою лікарів, також потребував ендопротезування. Уже наступного дня після операції чоловік став на ноги та зробив свої перші кроки.

Любомльчанин Сергій мав проблеми із суглобом понад 6 років, а в останній час через сильні болі періодично змушений був приймати анальгетики та проходити лікування. Любомльські травматологи порадили чоловіку ендопротезування, адже хвороба – прогресувала. Після операції уже наступного дня чоловік почував себе значно краще та вже встиг під наглядом лікарів зробити свої перші кроки.

49-річна любомльчанка Любов 5 років тому відчула перші болі в суглобі, проте спочатку не надавала цьому значення. А от коли хвороба стала прогресувати – довелось уже думати про ендопротезування. В останні періоди жінка не могла пройти без болю навіть ста метрів, тож про якість життя – вже не було й мови. Після операції жінка сподівається, що зможе ще побігати та погратися зі своєю маленькою внучкою.

За словами Андрія Бондаренка, операція ендопротезування кульшового суглоба застосовується при таких захворюваннях, травмах і їх наслідках:

• Артроз кульшового суглоба – це стан, при якому гладкі ковзаючі поверхні суглоба (суглобовий хрящ) пошкоджуються. Зазвичай це призводить до болю, тугорухомості і зниження амплітуди рухів в суглобі. Найбільш поширений вид артрозу – це деформуючий остеоартроз, який, як правило, розвивається у літніх пацієнтів в результаті зношування хряща.

• Перелом шийки стегнової кістки (перелом «шийки стегна») . У літніх людей такі переломи часто не зростаються і найбільш надійним і безпечним виходом з цієї непростої ситуації є ендопротезування кульшового суглоба, яке дозволяє не просто підняти літню людину на ноги, а врятувати їй життя.

• Суглоб може руйнуватися і в результаті запальних захворювань (артритів), таких як ревматоїдний артрит і інших, в тому числі і аутоімунної природи.

Також артроз може виникнути якщо кульшовий суглоб не розвинувся як слід і має неправильну будову (диспластичний коксартроз).

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *