Торгівля на крові: як білоруська компанія заробляє на війні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Торгівля на крові: як білоруська компанія заробляє на війні
image
Назар Тарадюк / 05.06.2024 / 0 Коментарів

Дані про ще одну білоруську компанію, що заробляє на війні, були опубліковані організацією BELPOL. Компанія "Рухсервомотор" знаходиться в мінську і займається виробництвом комплектуючих для російських танків.

Про це інформують у Центрі національного спротиву.

Приватна компанія під назвою «Рухсервамотор» виробляє комплектуючі, які використовуються в російських танках Т-72 і Т-90. Зокрема, «Рухсервомотор» відповідає за постачання роторів та статорів для двигунів.

За даними BELPOL, кінцевим споживачем продукції "Рухсервомотор" є білоруська компанія "Пеленг", що підпадає під санкції США та Євросоюзу, а також кілька російських підприємств військово-промислового комплексу рф. Зокрема, це такі підприємства, як нижньотагільський "Уралвагонзавод", "Вологодський оптико-механічний завод", компанія "Збройові Майстерні", НВК "Конструкторське бюро машинобудування" та підмосковний "41 Центральний завод залізничної техніки", а також тульське "КБ Приладобудування".

Згідно з BELPOL, з 2022 року по сьогодні близько 600 танків Т-72 і Т-90 модернізували, виробили та відремонтували білоруським підприємством «Рухсервомотор» в росії.

«Рухсервомотор» успішно співпрацює з партнерами в росії та на заході, такими як SIEMENS та INA у Німеччині, SAE Group в Італії та Acculogic у Канаді. На сайті "Рухсервомотора" також вказані такі дилери: PARKEM AG (Швейцарія), KML LINEAR MOTION TECHNOLOGY GmbH (Австрія), INTECH CORPORATION (Корея), "Тайвань Servo Dynamics Co., Ltd." (Тайвань), "Тайвань Servo Dynamics Co., Ltd." (Туреччина). Згідно з розслідуванням BELPOL, вони намагаються приховати свої зв'язки з російським військовим «Рухсервомотором». У результаті в січні 2024 року на деталях двигуна прицілу зник напис Ruchservomotor Ltd. Made in Belarus».

"Руxсервомотор" знайшов фірму-прокладку ТОВ "Лабораторія Адитивних Технологій" у Мінську, щоб не втратити західні контракти. Через цю фірму відвантажуються комплектуючі до прицілів для військової техніки. Крім того, «Рухсервомотор» працює разом з «Лабораторією Адитивних Технологій» над схемами постачання інших зарубіжних комплектуючих, таких як абсолютні оптичні енкодери.

Стало відомо про те, що «Рухсервоматор» та «Лабораторія адитивних технологій» посилено намагаються придбати тисячу енкодерів для підсанкційного підприємства «Пеленг» у Китаї, які необхідні для виробництва танкових прицілів.

В даний час на підприємстві виробляються додаткові 200 комплектів деталей, призначених для використання в російських танках. Час постачання цих деталей – з червня 2024 року по січень 2025 року.

Громадяни білорусі Олександр Жарський (директор) та Сергій Сидорук (заступник директора) є власниками приватної компанії «Рухсервомотор». Цікаво, що брат Олександра Жарського Володимир Жарський є директором ТОВ «РУХТЕХ», яке належить корпорації «АЙ-ПІ-ДЖІ ФОТОНІКС КОРПОРЕЙШН» (США), і є одним із співзасновників «Рухсервомотор».

BELPOL зазначає, що всі дані про діяльність «Рухсервомотор» були передані іноземним партнерам компанії, і вони запропонували переглянути свої комерційні відносини з білоруським партнером згідно з викривальним звітом.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *