У білорусі 45 людей звинуватили в «екстремістській діяльності з метою

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У білорусі 45 людей звинуватили в «екстремістській діяльності з метою
image
Назар Тарадюк / 09.10.2024 / 0 Коментарів

У білорусі продовжуються репресії проти суспільства. Одним із нових етапів цього тиску стало звинувачення 45 осіб у "екстремістській діяльності з метою отримати закордонні гранти". Це звинувачення є частиною ширшої стратегії влади щодо придушення будь-якої форми опозиції та незалежної активності в країні.

Про це інформують у Центрі національного спротиву.

білоруські правоохоронні органи стверджують, що ці люди брали участь у "незаконній" діяльності з метою отримання фінансової підтримки з-за кордону, яка нібито використовувалася для підриву державного порядку. Владу турбує фінансування з боку міжнародних організацій і грантових програм, які підтримують незалежні медіа, правозахисників та інші групи, що займаються захистом прав людини.

Режим лукашенка неодноразово звинувачував незалежні громадські організації та активістів у тому, що вони отримують фінансування із Заходу для дестабілізації ситуації в країні. Цей наратив використовується для легітимізації жорстких заходів проти опозиції та для зміцнення контролю над фінансовими потоками в країні. Спроби отримати міжнародну підтримку, включаючи гранти на розвиток незалежних ініціатив, подаються як частина "екстремістської діяльності", що спрямована на повалення уряду.

Це звинувачення — ще один крок у знищенні громадських ініціатив, що залишилися, які намагаються працювати в умовах жорсткого державного тиску. Незалежні медіа, активісти та правозахисники опинилися в надзвичайно вразливій ситуації, оскільки будь-яка форма взаємодії з міжнародними організаціями тепер може бути криміналізована. У відповідь на це багато активістів змушені працювати у підпіллі або залишати країну.

Багато західних держав і міжнародних організацій засуджують ці репресивні дії режиму лукашенка, вказуючи на те, що звинувачення в "екстремізмі" використовуються як інструмент боротьби з політичними опонентами. Європейський Союз і Сполучені Штати запровадили санкції проти білоруських чиновників і компаній, які підтримують режим, однак репресії всередині країни тривають.

Загалом, звинувачення 45 осіб у спробах отримати закордонні гранти для екстремістської діяльності — це черговий приклад посилення контролю влади над громадянським суспільством і ще один крок на шляху до ізоляції білорусі від демократичних цінностей та міжнародної підтримки.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *