У «Дії» стартувало опитування про 8 березня

image
Назар Тарадюк / 28.02.2023 / 0 Коментарів

Нове опитування щодо того, чи залишати Міжнародний день захисту прав жінок вихідним днем розпочалося в застосунку «Дія».

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

«У парламенті вирішують, що робити з 8 березня після нашої перемоги. Є два варіанти — залишити офіційним вихідним чи зробити робочим днем», — написав Федоров.

Перед опитуванням можна послухати звернення депутатки Марини Бардіної, яка пояснює важливість 8 березня. Кожен голос у «Дії» врахують перед ухваленням законопроєкту у Верховній Раді щодо можливого скасування цього свята. Опитування триватиме тиждень — з 28 лютого по 6 березня. 

В Україні у цю дату щорічно відзначають Міжнародний жіночий день, який є вихідним. У Верховній Раді 13 лютого зареєстрували законопроєкт, який пропонує скасувати святкові дні 8 березня, а також 1 та 9 травня, натомість замінити їх новими святами. Автори законопроєкту кажуть, що це свято встановив «окупаційний московський режим із метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок».

«Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року», — йдеться у пояснювальній записці.

Водночас із 1977 року ООН назвала 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. На сайті організації вказано, що відзначання цього дня саме 8 березня тісно пов'язано з жіночим рухом під час Лютневої революції.

В Україні 8 березня відбувається Марш жінок, коли учасники й учасниці нагадують про важливість рівних прав. Декілька років поспіль учасники та учасниці маршу виступали за ратифікацію Стамбульської конвенції. У 2022 році марш скасували через повномасштабне вторгнення росії.

Замість Міжнародного жіночого дня народні депутати пропонують 25 лютого відзначати День української жінки — у день народження письменниці Лесі Українки. А у березні святковим днем пропонують зробити 9 березня — день народження письменника Тараса Шевченка.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *