У фірми ексдружини Палиці забрали історичний особняк

image
Назар Тарадюк / 19.09.2023 / 0 Коментарів

Держава повернула у свою власність пам’ятник культурної спадщини, що належала фірмі ексдружини бізнесмена Ігоря Палиці, – особняк Івана Терещенка на бульварі Тараса Шевченка в Києві.

Про це йдеться на сторінці Верховного суду України у Facebook. Тим самим поставили крапку у справі, що триває понад 15 років.

Ще у 2007 році уклали інвестдоговір про реконструкцію та реставрацію двох нежитлових будівель за адресою: бульвар Тараса Шевченка, 34/15А та 34/13Б. Під літерою А і ховається особняк Терещенка площею 1104 квадратні метри. ПАТ "Центрелеватормлинбуд", яке стало власником об’єкта культурної спадщини, зобов’язалося провести реконструкцію особняка Івана Терещенка, сина цукрозаводчика і мецената Миколи Терещенка, побудованого в 1870-х роках.

Однак, придбавши цю пам’ятку архітектури, фірма так і не приступила до робіт, оскільки хотіла перетворити її на торговий центр, під який навіть був готовий проект.

У результаті з 2021 року держава намагалася через суд повернути особняк Терещенка у власність, але спочатку програла у Господарському суді Києва, а потім і в Північному апеляційному господарському суді.

І хоча власником "Центрелеватормлинбуду" є Оксана Палиця, колишня дружина найближчого соратника Ігоря Коломойського стала господаркою компанії лише у жовтні 2021 року. А до того часу, за даними сервісу Opendatabot, вона належала групі бізнесменів, серед яких ще одна близька до мільярдера людина – Тимур Міндіч.

Останнього Коломойський навіть вважав можливим зятем та познайомив із президентом Володимиром Зеленським, причому Міндіч є співвласником творчої студії "Квартал 95".

Від московського патріархату – державі: суд повернув маєток Терещенка на Житомирщині

Практично синхронно із Верховним судом, 12 вересня, Господарський суд Житомирської області конфіскував в упц мп маєток та палац Миколи Терещенка, у селищі Червоне Житомирської області.

Палац був побудований в 1851 році і за часів СРСР використовувався як профтехучилище. 1997-го його визнали пам’яткою архітектури місцевого значення. 1998-го майно ПТУ стало власністю ВАТ "Червоний сахарник", який у 2000-му році передав його Житомирській єпархії упц мп для відкриття у ньому жіночого монастиря.

2002-го Житомирська єпархія упц отримала право власності на палац, але, за версією суду, цим порушили статті 387 та 388 Цивільного кодексу України, оскільки не було документів про передачу палацу "Червоному сахарнику" у 1998 році. Тим самим, отримане московським патріархатом право власності є незаконним, і держава лише повернула собі своє майно.

А тим часом у Києві продовжується будівельний бум, який може позбавити місто пам’яток культурної спадщини.

Читайте також: Фірма ексдружини Палиці «знищує» історичний особняк у центрі Києва?

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *