У липні українське зерно можна буде експортувати щодня

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У липні українське зерно можна буде експортувати щодня
image
Оля Коновалова / 24.06.2022 / 0 Коментарів

Починаючи з липня, тобто вже через тиждень, українське зерно експортуватиметься в щоденному режимі.

Однак поки що йдеться не про морські поставки, а про альтернативні маршрути через Румунію, зокрема за допомогою судноплавства на Дунаї. Такі маршрути можуть стати не тимчасовими, а постійними – адже невідомо, коли Чорне море знову стане безпечним. Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на міжнародній конференції з питань продуктової безпеки. Вона наголосила, що зерно альтернативними маршрутами вже поставляється, але експорт не є щоденним, тому його необхідно нарощувати.

Читайте: Як можна пришвидшити доставку зерна на зовнішні ринки

До того ж Бербок заявила, що розблокування портів у Чорному морі залишається головним пріоритетом у боротьбі з російською "зерновою війною". І Німеччина об'єднує зі США свої зусилля щодо роботи у цьому напрямі.

"Ми працюємо разом проти цинічної зернової війни росії... росія веде війну за допомогою зброї та зерна", – заявила Бербок. Вона закликала всю світову спільноту рішуче боротися з продовольчою кризою, що посилюється.

Міністр сільського господарства ФРН Джем Оздемір також закликав подумати про створення не тимчасових, а постійних альтернативних маршрутів вивезення зерна з України в обхід Чорного моря.

"Чорне море у довгостроковій перспективі не можна буде розглядати як безпечний маршрут для України навіть після завершення бойових дій", – припустив Оздемір.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що кількість голодуючих по всьому світу за останній рік збільшилася на 40 млн людей. За його словами, ситуація лише посилюється після вторгнення рф в Україну та початку блокади портів у Чорному морі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *