У лісах на Волині зросла кількість вовків: що кажуть лісівники

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У лісах на Волині зросла кількість вовків: що кажуть лісівники
image
Назар Тарадюк / 30.01.2024 / 0 Коментарів

У лісах Ратнівщини з початком повномасштабної війни зросла кількість вовків, адже будь-яке полювання в країні заборонене.

Люди розповідали про різну кількість помічених тварин, - йдеться на сторінці Поліського лісового офісу.

«На Ратнівщині лісівники та користувачі мисливських угідь і справді фіксували сліди вовка. За спостереженнями єгерської служби, у місцевих лісах налічується до 10 особин вовків, але точну їх кількість визначити неможливо, оскільки вони постійно мігрують. Вовк може за добу подолати дистанцію у кілька десятків кілометрів. Тобто протягом дня одну й ту ж особину можна побачити в різних локаціях. Прийти могли зі Сходу, сторони Чорнобиля чи навіть білорусі.

Є ще один момент.

Питання потрібно вирішувати комплексно та колективно. Дика тварина - власність держави, а не лісівників і не користувачів мисливських угідь. Вона вільно переміщається в угіддях і відповідальність за неї користувач мисливських угідь несе в міру чітко визначених законодавством своїх обовʼязків. І це ВИКЛЮЧНО!

Якщо дика тварина навіть перебуває в межах держлісфонду, але на цій же території угіддя надані обласними радами, ЯКІ Є РОЗПОРЯДНИКАМИ мисливських угідь, в користування для ведення мисливського господарства іншим структурам чи фізичним особам, то жодних прав та обовʼязків щодо диких тварин єгерські служби філій ДП "Ліси України" там не мають! А серед користувачів лише в двох областях - числені УТМР, клуби, громадські організації, приватні підприємства, ТОВ.

Я про те, що зараз час для спільного вирішення проблем, які можуть виникати. Як і прийняття спільних рішень, що стосуються ставлення до вовків. Зі свого боку, філії Поліського лісового офісу, які, наголошую, є користувачами лише частини мисливських угідь в регіоні, завжди діятиму в межах чинного законодавства», - зазначає провідний мисливствознавець Поліського лісового офісу Віталій Каращук.

«Вовк - хижак, який є небажаною твариною в мисливських угіддях. Їх чисельність має регулюватися, оскільки наслідки перебування вовка, починаючи з весни, відображаються на червонокнижних тетеруках, глухарях та на молодняку козулі, оленя, в тому числі і лося. До повномасштабної війни регулювати кількість хижих тварин за наявності відповідної ліцензії та відстрільної картки мали право і мисливці, – пояснює головний спеціаліст відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Оксана Пудловська. – Зараз полювання заборонено законодавством і відстріл проводить лише єгерська служба. Згідно зі статистикою, кількість вовків у Волинській області зростає. Наприклад, у 2020 році їх було 34, в 2021 і 22-му – вже 39, а минулоріч їх стало 44. 2022 року в області відстрелили 18 вовків, 2021-го – 20 особин, роком раніше – вісім».

Тобто необхідні заходи, які визначені законодавством, - тривають постійно. Ситуація на Волині утримується на контролі.

Подібна проблема - із чисельністю лисиць. Тварина також може становити загрозу. Адже крім того, що полює на домашніх тварин та птахів, вона може переносити сказ. І тут уже варто не нехтувати порадами фахівців Держпродспоживслужби та вчасно вакцинувати домашніх тварин.

У жителів Волині та Рівненщини, які мають точну інформацію чи особисто бачили хижаків, фіксувати локацію та повідомляти в найближчу філію ДП «Ліси України», звертатися до користувача мисливських угідь, голови громади, в поліцію чи писати на сторінку Поліського лісового офісу.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *