Була у свідомості: 16-річній дівчині видалили пухлину в мозку

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Була у свідомості: 16-річній дівчині видалили пухлину в мозку
image
Назар Тарадюк / 23.02.2023 / 0 Коментарів

Під керівництвом нейрохірурга з Луцька Михайла Ловги, який працював у Волинській обласній дитячій лікарні, днями вдалось успішно провести операцію в свідомості на головному мозку.

І хоча, це не перше їхнє таке втручання, саме цей випадок – дуже складний, зазначає лікар на сторінці у фейсбуці.

За його словами, покази до такого виду втручання – розташування проблемної ділянки в головному мозку (в цьому випадку пухлини з крововиливом) близько до функціонально важливих зон мозку (тих ділянок, які дають нам можливість рухати кінцівками, відчувати, і основне – розмовляти). Пацієнтка – 16-річна Діана, яка професійно плаває і так само професійно стріляє з пневматичного пістолету.

Кілька тижнів тому у неї раптово виник епізод затерпання половини тіла, потім поступово епізоди втрати свідомості та часом порушення мови.

На МРТ виявили пухлину головного мозку з крововиливом в лівій домінуючій (важливішій) півкулі, в якій, власне, окрім центрів, які рухають кінцівками однієї половини тіла, розташований дуже важливий центр мови.

Саме тому єдиний варіант врятувати здатність розмовляти можна тільки провівши таке втручання у свідомості. Тобто під час операції на головному мозку потрібно розбудити пацієнта, а ще знайти центр мови, який у кожного з нас розташований по-своєму, а тоді видалити пухлину за короткий час пробудження (близько години). І після цього знову ввести в наркоз.

І хоча пухлина, як розповідає Михайло Ловга, знаходилась всього в кількох міліметрах від центру мови, і лікарі ледве-ледве знайшли безпечну ділянку мозку, через яку вдалось видалити пухлину – результат лікування чудовий. Діана вже через годину після операції вільно розмовляє, звичайно рухає усіма кінцівка і ні на що не скаржиться.

«Успіх такої операції полягає в злагодженій роботі кожного з команди. Радію працювати поруч з неймовірними людьми. Просто на десятому небі від щастя після виконання такого втручання! Проведення таких операцій діткам – справді складний і унікальний процес. Ми маємо уже кілька випадків проведення хірургічного втручання з пробудженням дітей і радіємо чудовим результам», – ділиться враженнями лікар.

Також він дякує вкотре за працю своїй команді - анестезіологам, нейрофізіологам, операційним сестрам, нейрохірургам.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *