У Луцьку навчають основам цивільної оборони. ФОТО. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку навчають основам цивільної оборони. ФОТО. ВІДЕО
image
Оля Коновалова / 08.02.2022 / 0 Коментарів

Лучан навчали, як правильно діяти в умовах бойових дій та надзвичайних ситуацій.

Семінар організували та провели активісти. Вони розповіли про основи надання медичної допомоги, що має бути в аптечці, як діяти власникам зареєстрованої зброї та що робити і куди йти у випадку загрози.

Сергій Рижков розповів, що з великою ймовірністю мобільний зв’язок буде відсутній, тому потрібно заздалегідь домовитись з рідними про час та місце зустрічі.

«Наприклад кожного дня ви будете зустрічатись о 15:00 в певному місці, адже швидше за все — ви не зможете зв’язатись по мобільному».

Чоловіків, які не в Збройних силах Українах чи теробороні, не мають зброї, але при цьому хочуть боронити свій край, треба буде звернутись до Луцького об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що по вул. Теремнівській 85а (в минулому військкомат, - ред.).

«Там є все, що вам необхідно і вже зараз проводять підготовку. Там зроблять все, щоб вас швидко, якісно та без паніки відправити куди треба».

Людям, які хочуть вивезти родину з країни, Сергій Рижков радить обрати Республіку Польща або Республіку Чехія, які, за його словами, уже заявили про готовність прийняти українців.

«Якщо ви хочете убезпечити жінок та дітей – можете сміливо їхати в Польщу, але не через «Ягодин», а через Львівщину. А якщо ви маєте родичів в селі, то одразу домовтеся з ними, що ви до них в разі чого приїдете».

Віктор Кривцун розповів про найнеобхідніше, що треба мати із собою в розрахунку на кожного члена сім’ї: вода, ліхтар, павербанк, свічки, сірники. Валіза повинна важити не більше 50 кг.

Окремо розповіли й про документи: дуже важливо мати при собі оригінали документів у водонепроникному пакеті та електронні версії документів на флешці та хмарному сховищі.

Важливо мати при собі і сімейні фотографії. Незмивним маркером на одязі треба вказати свою групу крові. Сам одяг має бути практичним і темного кольору.

Сергій Рижков застерігає, що краще не використовувати одяг, який має камуфляжне забарвлення, адже, воно найбільше привертатиме увагу. Прапорці, наклейки на патріотичну тематику можуть навпаки спровокувати, тому їх краще не використовувати.

«Якщо сподіваєтесь використовувати бомбомсховища, то треба про це подбати заздалегідь. Знайдіть голову ОСББ, дізнайтесь у кого ключі до підвалу, познайомтесь з сусідами».

Що необхідно мати в аптечці на випадок надзвичайних ситуацій та про основи надання медичної допомоги – дивіться у відео.

Що робити власникам зброї, як її перевозити в автомобілі та як спілкуватися з поліцейськими – розповідають у цьому відео.

У випадку надзвичайної ситуації сховатись можна буде і в підвалі.

Як підготувати укриття — дивіться тут.

Окрім того, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області розробив методичні рекомендації щодо правильності дій у випадку виникнення надзвичайної ситуації.

 

Дії у разі артилерійського обстрілу:

 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *