У Луцьку під будинком знайшли надгробки з єврейських поховань

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку під будинком знайшли надгробки з єврейських поховань
image
Назар Тарадюк / 10.05.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку на території приватного будинку під час ремонту фундаменту виявили частини надмогильних пам'ятників з написами івритом і символічними рельєфами.

Про це Суспільному розповів виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський.

 

З його слів, пошкоджені мацеви з єврейських цвинтарів Луцька знайшли на вулиці 8-го Березня. Загалом – близько 20 частин надгробків.

Знайдені частини надгробних плит, каже Сергій Швардовський, уже завезли на меморіал пам’яті "Місце розстрілу євреїв луцького гетто", де знаходяться й інші мацеви з єврейських кладовищ.

Також мацеву – цілу, але частина слів на івриті стерлася – 8 травня, знайшли місцеві жителі села Ратнів Луцького району. Це – надгробна плита єврейської жінки. Як мацева опинилася в цьому населеному пункті, сказав Сергій Швардовський, невідомо, адже тут єврейського цвинтаря не було.

"Нас поїхало чотири людини, щоб забрати плиту, але як з'ясувалося – вона дуже важка. Тому зараз вирішуємо питання, як її забрати", – додав керівник обласної релігійної громади прогресивного іудаїзму.

Що відомо про інші знайдені надгробки

У квітні 2019 року на будівельному майданчику навпроти Луцького автозаводу знайшли фрагмент надгробка з єврейських поховань. Його перевезли на меморіальний комплекс жертвам Голокосту. Того ж місяця під час риття траншеї на вулиці Рівненській знайшли інший єврейський надгробок.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *