У Луцьку доступні лише 50% укриттів

image
Назар Тарадюк / 18.10.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку лише 50% укриттів доступні, бо їх можна знайти й вони є відчиненими, а для людей з тваринами  доступність укриттів становить всього 33%.

Про це йдеться у звіті з третьої Національної кампанії моніторингу укриттів, який презентував 2 жовтня Центр громадянських свобод – українська правозахисна організація, яка є лауреатом Нобелівської премії миру у 2022 році, - пише «Конкурент».

З липня по вересень 2024 року моніторингова група ОЗОН Центру громадянських свобод у партнерстві з UAnimals моніторила укриття у таких містах: Київ, Черкаси, Одеса, Чернігів, Миколаїв, Луцьк, Вінниця та Запоріжжя. Загалом перевірили 484 укриття в 10 містах України.

Волонтери перевіряли доступність та базову якість укриттів, а також виставляли загальну оцінку, яка базувалася на сукупності усіх критеріїв. Оцінка є суб'єктивним враженням про укриття і має шкалу: від дуже погано (1) до дуже добре (5).

Окрім загальних критеріїв оцінки у фокус додали оцінку доступності для домашніх тварин, як того вимагає закон. Нагадаємо, що наприкінці 2023 року у законодавство внесли відповідні зміни, що врегулювали доступ та розміщення в укритті людей з домашніми тваринами.

У Луцьку такий показник складає 3,3. Загалом волонтери перевірили 12 укриттів у різних районах міста. 83% укриттів вдалося знайти та ідентифікувати як укриття.

Зазначають, що значного покращення у місті потребує маркування напрямку руху до укриття, оскільки менше половини з перевірених укриттів їх мала. Вказівні знаки до укриття – базова річ, оскільки позначки на карті чи точної адреси замало, а стрілки «Укриття» з фасаду та внутрішнього боку будинків допомагають зорієнтуватися в стресовій ситуації жителям та гостям міста. Також важливим є питання доступності укриття для маломобільних груп населення, оскільки тільки 8% з перевірених укриттів мали відповідно облаштований вхід до укриття.

Ознайомитися детальніше зі звітом з третьої Національної кампанії моніторингу укриттів можна за посиланням.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *