У Луцьку судили українця, який служив у ЗС рф

image
Назар Тарадюк / 26.06.2023 / 0 Коментарів

Луцький міськрайонний суд розглянув справу мешканця Чернівецької області, українця, який проживав у росії.

Про це відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Ще у 2009 році, незважаючи на наявність громадянства України, перебуваючи на території рф, чоловік вирішив отримати громадянство росії, а у 2011 році він його отримав у Волгограді.

Вже у 2016 році українець уклав контракт на проходження військової служби в Збройних силах рф строком на три роки. Його зарахували до списків особового складу 20-ї окремої мотострілецької бригади. Цей підрозділ брав участь в 2014 році у бойових діях в окремих районах Донецької та Луганської областей проти ЗСУ, а українець був на посаді розвідника окупантів. За бездоганне виконання службових обов'язків зрадника нагородили нагрудним знаком «Гвардія». Чоловік виконував свої «обов’язки» до кінця жовтня 2019 року.

Але обвинувачений свою вину не визнав, вказав, що  в 2008 році він отримав паспорт громадянина України, в 2009 році батько забрав його в росію, де і подав документи для отримання російського громадянства, при цьому він не знав про те, чи позбавлений громадянства України. Також зрадник зазначив, що фактично вся його служба проходила на полігоні в Волгоградській області, а по закінченню контракту - звільнився.

Після 24.02.22 він вирішив їхати в Україну через білорусь, хотів робити російський закордонний паспорт, в той момент батько віддав йому паспорт громадянина України. Метою поїздки було бажання допомогти Україні, оскільки він володів певною інформацією щодо 20-ї окремої мотострілецької бригади, а також мав бажання вступити до лав ЗСУ. 

На українсько-білоруському кордоні 07.05.2022 він показав свої два паспорти (український та російський), після чого його фактично і затримали. На наступний день його відвезли в Ковельське СБУ, а згодом в Луцьк. 

Призначений чоловікові захисник повідомила, що захищати його не буде, а залучити іншого захисника він не мав можливості.

При цьому показав, що йому були відомі лише події, які почалися в 2014 році на Майдані, більше цим він не цікавився, про ситуацію в Донецькій та Луганській областях йому нічого не було відомо, в Крим він їздив в 2018 році через «Кримський міст» з російським паспортом. Про те, що його бригада брала участь в бойових діях на території України в 2014-2016 роках йому також нічого не відомо.

Оскільки він був «аполітичним», а тому і не цікавився жодними подіями, які відбувалися на території України до лютого 2022 року. Метою поїздки в Україну стало те, що в ньому «патріотичність проснулася», відчував себе громадянином України.

Суд призначив зраднику 12 років позбавлення волі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *