У «Луцькводоканалі» прокоментували тендер з «трубами втридорога»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У «Луцькводоканалі» прокоментували тендер з «трубами втридорога»
image
Назар Тарадюк / 31.01.2024 / 0 Коментарів

У КП «Луцькводоканал» прокоментували ремонт каналізації за 49 млн грн.

Про це йдеться на сторінці комунального підприємства у Facеbook.

Зазначили, що вони усвідомлюють відповідальність щодо реалізації невідкладних проєктів з реконструкції чи модернізації основних технологічних об’єктів, від яких залежить безперебійне водопостачання та усунення ризиків для споживачів.

«Зважаючи на значні суми інвестицій, підприємство дотримується принципу відкритості та прозорості використання коштів, зрозумілості проєктів для суспільства. Ми детально інформуємо та комунікуємо із споживачами, громадянами, депутатами про наявні проблеми, виклики та ризики, вартісні показники, очікуваний результат та вигоди для кожного мешканця.

Тому наголошуємо: каналізаційний колектор по вул. Карпенка Карого діаметром 900 мм – єдина мережа, яка відводить стічні води з мікрорайонів міста, де мешкає більше 40 тис людей. Він був обстежений за допомогою телеінспекційного обладнання, результати опрацьовані технічною радою, замовлено виготовлення проєктно-кошторисної документації, проведено державну експертизу на стійкість, надійність, правильність розрахунку вартості. Отримано позитивний висновок, за результатами якого була затверджена проєктно-кошторисна документація та в межах якої було оголошено відкриті торги для визначення підрядника. Торги відбувалися на площадці «Прозоро», де всі матеріали та технічна документація стають доступними усім правоохоронним і контролюючим органам для аналізу та вивчення. Оскільки все відбувалося відповідно до букви закону, жодних звернень, оскаржень чи зауважень до підприємства на сьогодні немає.

Щодо «інформаційного вкиду» від деяких ЗМІ про нібито закупівлю труб вдвічі дорожче ніж на Львівщині: дійсно, на Львівщині є Зимноводівська територіальна громада в складі 5-ти сіл. Громада, чи її єдине комунальне підприємство, не надає послуг централізованої каналізації. Очевидно, що там немає розгалуженої системи каналізації та очисних споруд, тим більше не може бути каналізаційних колекторів діаметром 900 мм (такий діаметр розрахований на 60 тис мешканців).

Тоді виникає логічне питання – які каналізаційні труби аналогічного діаметру порівняли у селі Зимна Вода та Луцьку так звані «експерти» з інформаційного видання?» - пишуть у «Луцькводоканалі».

Також у комунальному підприємстві додають, що у селі Зимна Вода провели тендер на «Ремонт вулиці». Зауважують, що першочергове завдання в таких роботах – відвести дощові та талі води.

«Це здійснюється за допомогою дренажних труб різного діаметру. Каналізаційні труби мають суттєві відмінності у виконанні, герметичності, міцності, стійкості до агресивного середовища, відповідно і у вартості, в порівнянні з дренажними.

Є щонайменше 10 видів та типів труби одного і того ж діаметру з дуже різними параметрами, також є виробники з різними технологіями виготовлення труб. Який саме тип труби використати для вирішення проблеми чи завдання в конкретних умовах, визначає проєктант, закладає в кошторис середньоринкову ціну, а експертиза перевіряє відповідність.

Тому стає очевидним, що порівнювати каналізаційну мережу в Луцьку з неіснуючою каналізацією в селі Зимна Вода є абсурдно, порівнювати каналізаційну і зливову мережу в різних умовах забудови є щонайменше непрофесійно. Такі дії лише ставлять під загрозу санітарно-гігієнічне благополуччя більше ніж 40 тис людей.

В програмному продукті «АВК», який в переважній більшості використовується проєктантами, кошторисниками закладені узагальнені назви матеріалів чи обладнання, а конкретна специфікація визначається безпосередньо в проєктній частині.

КП «Луцькводоканал» здійснює капітальний ремонт каналізаційного колектора шляхом санації. Колектор має велика динамічне навантаження, частина знаходиться під дорогою з інтенсивним та великогабаритним рухом, глибина залягання 6 метрів, знаходиться в зоні відведення дощових вод в річку Сапалаївку.

Наводимо для прикладу прайс цін одного з провідних українських виробників щодо вартості труб, які будуть використанні при капітальному ремонті (для зручності встановлена відмітка).

Наголошуємо – наша основна мета – якісні, безперебійні послуги та доступні послуги. Ми завжди готові надати кваліфіковану відповідь на суспільно значимі питання», - резюмують у «Луцькводоканалі».

Читайте також: «Луцькводоканал» натендерив вдвічі дорожчі труби, - «Наші гроші»

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *