У воді опинилося практично все: на Волині затопило вулиці

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У воді опинилося практично все: на Волині затопило вулиці
image
Назар Тарадюк / 29.12.2022 / 0 Коментарів

Проблеми нерозчищених доріг від снігових заметів перейшли з настанням потепління у нову біду – підтоплення людських поселень району. Танення снігу підсилилося безперервними опадами й перетворило певні ділянки населених пунктів в озера. У Камені-Каширському, зокрема, жителі вулиць Застав’я та Шабліовського в буквальному сенсі почали плавати від хати до хати. У воді опинилося практично все – дорога, людські подвір’я, сараї, автівки, будівельні матеріали.

Повінь почала охоплювати ці території ще з 25 грудня, а зараз дійшла до критичного рівня, добравшись впритул до житлових будинків. Від води в оселях рятують поки що високі сучасні фундаменти, – пише газета Полісся.

«Це не вперше така ситуація виникає у нашій місцевості. Проблема набирає дедалі більших масштабів. Тут є канал, однак річка вийшла з берегів і влилася у нього, та ще й сніг та опади додали води, що призвело до чергового раптового підтоплення дворів. Можливо, необхідно встановлювати якісь шлюзи, які б запобігали влиттю Циру в меліоративний канал, чи інші центральні регулювальні технічні засоби на водоймі. Треба ж нарешті щось робити. Це не є проблема одного конкретного господаря, який може вирішити її шляхом підсипання землею території. Це стосується геть всього міста», – нарікає на біду й водночас закликає до дій органи місцевої влади містянка Наталія Качан, будинок котрої теж потрапив у водяну пастку.

Зі слів рятувальників, станом на ранок 27 грудня на їхню лінію було здійснено лише два виклики з приводу підтоплення обійстя – у Маневичах та у Камені-Каширському по вулиці Тихій. Допомогти у такій ситуації можна тоді, кажуть надзвичайники, коли є куди відкачувати воду. А якщо стихія залила декілька вулиць суцільним полотном, то тут, безперечно, цей метод не врятує. Адже відводити воду нема куди.

Люди дискують у соцмережах, що треба шукати рішення на рівні створення й ремонту відповідних споруд, котрі допомагатимуть регулювати або стримувати рівень води в річці, а також належного розчищення меліоративних каналів та інших шляхів водовідведення.

Тим часом працівники Камінь-Каширської експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів разом із представниками органів влади вже дослідили ситуацію й обговорили можливі шляхи її вирішення. Із 26 грудня точково почали процес відведення води від будівель. 

«Наразі, як і зазвичай, найбільше потерпає від підтоплень саме Любешівщина. У Камінь-Каширській громаді найскладніша ситуація у селі Видерта та райцентрі по вулицях Застав’я і Шабліовського. Це при тому, що якраз цьогоріч у тому напрямку міськрада прочистила два кілометри меліоративних шляхів. Для розв’язання цієї непростої задачі ми уже запустили дві насосні станції – у Видерті та Брониці. Загалом же у нас в громаді 4 таких станції, окрім згаданих є ще у Бузаках та Малій Глуші. А на Любешівщині – 18 відповідних об’єктів. Робимо все можливе й запевняємо, що усі технічні спорудження на річці Цир приведені у відповідність ще до початку зими. Тож проблема насправді в такій надмірній кількості опадів», – зазначив очільник Камінь-Каширської експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів Леонід Занюк.

Нагадаємо, лише за 27 грудня рятувальники Волині п’ять разів залучалися для відкачування дощової води води з територій приватних господарств та комунальних закладів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *