У ВРУ підтримали оприлюднення цін на незбройні закупівлі Міноборони

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У ВРУ підтримали оприлюднення цін на незбройні закупівлі Міноборони
image
Назар Тарадюк / 24.02.2023 / 0 Коментарів

Законопроєкт № 8381 "Про внесення змін до закону "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях" в цілому прийняла Верховна Рада.

Про це повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк та "ЦПК".

"За" відповідне рішення проголосували 264 народних обранця. Законопроєкт пропонує обов'язково оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових та інші товари і послуги для забезпечення армії.

Законопроєкт передбачає наступні строки для оприлюднення інформації про закупівлі Міноборони (з дати набуття чинності):

  • протягом 30 днів – має бути створений модуль у Prozorro, який дозволить публікувати інформацію за одиницю продукції, а також підзаконні акти Кабміну, необхідні для реалізації закону;
  • протягом 60 днів після створення модулю у Prozorro  –- там мають бути опубліковані дані про ціни за одиницю продукції з договорів, які укладалися починаючи з 24 лютого 2022 року та були засекречені до цього;
  • протягом 10 днів з моменту укладення договору – буде публікуватися інформація про нові закупівлі з або змінені договори.

В ЦПК пообіцяли проконтролювати оприлюднення ціни з кожного нетаємного контракту.

Нагадаємо, видання ZN.ua 21 січня повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва. Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів під час закупівлі військової амуніції.

Особливого розголосу набула інформація про "курячі яйця за 17 гривень": у розслідуванні журналістів йшлося про ціну за штуку, хоча в документі фігурувала ціна за 100 грамів. Міноборони назвало інформацію про задорогі харчі введенням в оману та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ, а міністр оборони Олексій Резніков відкинув звинувачення до Міноборони. Пізніше в інтерв'ю "Українській правді" Резніков визнав, що був занадто емоційний та обіцяв ретельно перевірити всі факти, виявлені журналістами. 

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Звільнили й Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *