Україна та Польща погодили деякі заходи для розблокування кордону

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Україна та Польща погодили деякі заходи для розблокування кордону
image
Назар Тарадюк / 01.12.2023 / 0 Коментарів

Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. 

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У Варшаві відбулася зустріч представників українського Мінвідновлення та польських Міністерства інфраструктури, Міністерства фінансів і Міністерства внутрішніх справ за головування урядової Уповноваженої з питань польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіги Емілевич.

Зокрема, вдалося погодити:

  • Відкриття пункту пропуску «Угринів — Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок, аби збільшити пропускну спроможність та зменшення навантаження на інші прикордонні пункти;
  • створення в системі «єЧерга» окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску «Ягодин — Дорогуськ» та «Краківець — Корчова». Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту і на українському, і на польському боці;
  • запуск пілотного проєкту з реєстрацією в «єЧерзі» безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску «Нижанковичі — Мальховіце» терміном в один місяць. 

У відомстві кажуть, що питання скасування чи змін до «транспортного безвізу» не обговорювалося та не було на порядку денному. Зазначимо, що цього вимагають польські перевізники. 

Водночас польські протестувальники наполягають на функціонуванні «Угринів — Долгобичув» та «Нижанковичі — Мальховіце» лише для транспорту на реєстрації ЄС. 

«Така позиція неприйнятна для України та Європейського Союзу, адже це дискримінаційна норма щодо інших країн», — наголосили в українському відомстві.

Окрім того, Україна спільно з Директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності напрацьовують стратегічні рішення, які дозволять врегулювати ситуацію із чергами на кордоні та зменшити напруження щодо питання перевезень. Ключовими прагненнями є:

  • Покращення пропускної спроможності наявних пунктів пропуску, зокрема ефективності фітосанітарного та інших видів контролю, для дотримання меморандумів, що регулюють кількість вантажівок, пропущених через кордон;
  • розроблення Плану дій щодо розбудови українсько-польських пунктів пропуску (з українського боку стратегія розбудови вже готова). 

Нагадаємо, 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною.

За інформацією польського Міністерства інфраструктури, у блокувальників є шість вимог:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

У понеділок Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України анонсувало зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску.

Відомо, що Польські перевізники не розблокували кордон після переговорів. А Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі, якщо не вирішать проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною.

До слова, відомо, що в Луцьку пікетували польське консульство. 20 листопада повідомили, що польські перевізники не пропускають в Україну гумдопомогу.

Блокаду на «Ягодині» продовжили до лютого 2024 року. Польща вимагає скасувати електронну чергу на «Устилузі».

Читайте також: Скільки тисяч вантажівок стоять на кордоні з Польщею

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *