Україна заплатила майже €15 млн за боєприпаси, які не отримала

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Україна заплатила майже €15 млн за боєприпаси, які не отримала
image
Назар Тарадюк / 10.11.2023 / 0 Коментарів

Від України за двома контрактами про постачання боєприпасів майже 15 мільйонів євро отримала компанія WDG promet, яка належить сім'ї хорватського торговця зброєю Звонка Зубака

Але фірма не поставила жодного снаряда, - пише hromadske.

Спочатку WDG promet отримала 11,3 млн євро передоплати за контрактом між Міністерством оборони та «Львівським арсеналом» про постачання в Україну 100 мінометних мін, який уклали у 2022 році. 

Як вдалося з’ясувати, «Арсенал» та ще один учасник угоди — словацька компанія Sevotech — були лише прокладками, а кінцевим отримувачем коштів стала саме компанія Зубака. 

У грудні 2022 року Міноборони перерахувало WDG promet ще 3,2 млн євро, але цього разу за прямим контрактом про закупівлю 30 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм. Усього за двома контрактами Україна прямо або опосередковано заплатила WDG promet 14,6 млн євро. Жодного снаряда чи міни поставлено досі не було. 

Цікаво й те, що від цих грошей майже нічого не лишилося. Адвокат WDG promet надав hromadske виписку щодо руху коштів по рахунку компанії.  

Приблизно 5,5 млн євро син Звонка Зубака, Матіас, витратив на купівлю заводу Vitezit — збанкрутілого державного підприємства з виробництва боєприпасів у Боснії та Герцеговині. На початку 2023 року результати продажу Vitezit скасувала влада Боснії та Герцеговини, тому Зубак так і не отримав контроль над заводом. Зараз місцева прокуратура веде розслідування, тим часом гроші заморожені.  

Про ще 5,3 млн євро Матіас Зубак стверджує, що їх просто вкрали з рахунку компанії в кредитній спілці. І звинувачує в цьому чеського галериста Каміла Бабуха. Той є одним із засновників кредитної спілки PDZ, у якій відкрили рахунки WDG. Адвокат Бабуха всі звинувачення заперечує. 

Залишалося 3,8 млн євро, які були частково виведені в готівку, а частково — розлетілися відносно невеликими платежами на різні європейські компанії. Зокрема 200 тисяч отримала згадана раніше компанія Sevotech. Зрештою від усіх сплачених Україною мільйонів у WDG лишилося тільки 400 євро.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *