Українські посадовці незаконно вивезли за кордон 5 млн доларів та 100 тисяч євро

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Українські посадовці незаконно вивезли за кордон 5 млн доларів та 100 тисяч євро
image
Оля Коновалова / 05.07.2022 / 0 Коментарів

Через державний кордон громадським службовцям та членам їх сімей вдалось вивезти близько $5 млн і €100 тис.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) встановило ці факти в ході моніторингу вивезення закордон публічними службовцями та членами їхніх сімей незаконно отриманої готівки.

Відповідні матеріали було передано до правоохоронних органів. Відкрито кримінальні провадження за статтями 368-5 (незаконне збагачення) та 209 (легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

У відомстві уточнили, що при отриманні інформації щодо вивезення українцями через кордон великих сум грошей розпочинають перевірку. У ході якої встановлюють, чи є власники коштів чиновниками та членами їхніх сімей. Якщо підтверджується факт, що саме посадовець намагається вивезти незаконно отриману готівку, то НАЗК починає моніторинг способу життя. Його мета – встановити, чи відповідає рівень життя публічного службовця наявному у нього та членів сім’ї майну та отриманим ним доходам відповідно до декларації.

У НАЗК також нагадали, що подання декларацій посадовими особами під час війни триває, проте це не є обов’язковим. Кінцевим терміном для подання щорічної декларації за 2021 рік визначено три місяці після завершення воєнного стану.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *