Укріплення кордону на Волині: на скільки мільярдів замовили робіт

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Укріплення кордону на Волині: на скільки мільярдів замовили робіт
image
Назар Тарадюк / 23.05.2024 / 0 Коментарів

На будівництво оборонних споруд на Волині планують витратити більше трьох мільярдів гривень.

Вперше роботи фінансуються шляхом субсидії із державного бюджету до обласного бюджету. Наразі на придбання будівельних матеріалів та виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо будівництва військових інженерно-технічних споруд, взводно-опорних пунктів та фортифікацій на українсько-білоруському кордоні в межах Волинської області уже спрямували майже 120 мільйонів гривень. Про це йдеться в матеріалах системи публічних закупівель «Prozorro» та веб-порталу використання публічних коштів, - пише «Сила правди».

Оборонні заходи вперше почали фінансувати через обласний бюджет лише цього року.

«Раніше нам Кабмін не «спускав» грошей на оборонку. Певно, фінансували все напряму. Цього року зайшло два транші субсидії», – прокоментував начальник Департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк.

За даними системи публічних закупівель «Prozorro», Департамент інфраструктури Волинської ОДА замовив цього року три види робіт із розробки проєктно-кошторисної документації. Перший – на розробку ПКД для будівництва військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, другий – ПКД на будівництво фортифікаційних споруд взводно-опорних пунктів, третій – ПКД для будівництва невибухових загороджень. У січні-лютому 2024-го департамент уклав договорів на проєктні роботи загалом на 6,5 мільйона гривень. Усі – за прямими неконкурентними процедурами. Наразі відомо, що комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньпроект» за виконання цих робіт вже отримало 3,99 мільйона гривень.

У березні та квітні департамент замовив й будівництво фортифікацій на 3,058 мільярда гривень. Усі договори уклали також напряму без використання «Prozorro», а в системі опублікували лише звіти про них. На сьогодні відомо, що львівське товариство «Вельт капітал» вже отримало 115,7 мільйона гривень на закупівлю будівельних матеріалів для оборонних укріплень на українсько-білоруському кордоні.

Власницею товариства є Тетяна Павленко. Підприємство працює понад вісім років і останні роки активно бере участь у державних закупівлях. За даними аналітичної системи YouControl, у 2024 році ТОВ «Вельт капітал» вже одержало бюджетних замовлень на 269,2 мільйона гривень, а у 2023-му – на 1,52 мільярда гривень. Виграє фірма тендери і на Волині. Водночас, у медіа неодноразово повідомлялося, що підприємство завищує ціни на виконання робіт. Зокрема, минулого року КП «Володимиртепло» Володимирської міської ради уклало угоду з «Вельт Капітал» на реконструкцію теплових мереж котельні за 27 мільйонів гривень. Для виконання робіт фірма запропонувала поставити труби за цінами вдвічі вище ринкових.

Також на Волині «Вельт Капітал» є основним підрядником державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області», від якого регулярно отримує замовлення щодо ремонту та утримання доріг. Лише у 2023-му компанія отримала від держпідприємства 232 мільйони гривень.

Крім того, Департамент інфраструктури Волинської ОДА замовив послуги з нагляду за виконанням будівельних робіт та авторський нагляд на 17,1 мільйона гривень. У підсумку, згідно із завершеними закупівлями на кінець квітня 2024-го, на оборонні споруди на Волині планують витратити 3 мільярди 82 мільйони гривень. 

Наприкінці квітня 2024-го будівництво фортифікацій у Волинській області проінспектував Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

«Працюємо сьогодні на Волині. Ознайомилися з процесом зведення військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд поблизу державного кордону. Заслухав доповідь голови ОВА. За інформацією очільника області, роботи ведуться у координації з військовими та відповідно до графіку», – заявив тоді посадовець.  

Він також повідомив, що загалом на будівництво фортифікацій уряд виділив уже майже 38 мільярдів гривень й, зокрема, 3,4 мільярда передбачили для Волинської області.

Вперше волинський кордон почали укріплювати ще у 2022 році. Тоді Держприкордонслужба виділила 21 мільйон гривень на облаштування усього українсько-білоруського кордону. Частина грошей потрапила і на Волинь, проте щодо їх використання Держприкордонслужба публічно не звітувалася. 

Також 2,5 мільйона гривень на укріплення у 2022 році виділяла Волинська обласна рада.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *