В Україні можуть заборонити куріння електронних сигарет – реакція лучан

  • Головна
  • НОВИНИ
  • В Україні можуть заборонити куріння електронних сигарет – реакція лучан
image
Оля Коновалова / 19.05.2021 / 0 Коментарів

В Україні можуть заборонити використання електронних сигарет. Йдеться про заборону куріння в громадських місцях.

Відповідний законопроєкт вже підтримав Комітет Верховної ради з питань здоров’я нації.

Зокрема, йдеться про заборону куріння електронних сигарет у громадських та на робочих місцях. Також передбачено заборонити рекламу пристроїв для нагрівання електронних сигарет на вулицях, у ЗМІ та в інтернеті, продаж тютюнових виробів та рідин з ароматизаторами.

електронні сигарети

Крім того, хочуть заборонити рекламне викладання у місцях продажу, а 30% площі на пачках виробів для електронних сигарет мають займати медичні попередження.

Таку ініціативу підтримує працівниця одного з луцьких ресторанів Катерина. У коментарі Інсайдер Медіа вона розповіла, що вже доволі давно працює у сфері обслуговування і пам’ятає, як у 2012 році в Україні прийняли закон про заборону куріння тютюнових виробів та кальянів у закладах громадського харчування.

«Я не могла дочекатись тієї заборони! І хоча я сама курець – було надзвичайно важко працювати в умовах, коли цілий день ти дихаєш цигарковим димом відвідувачів. Тепер бачу, що всі активно перейшли на айкоси. Люди думають, що якщо айкоси не продукують попелу і їдкого диму – це безпечно», - розповіла Катерина.

айкос

Дівчина додала, що паління електронних сигарет створює додаткові незручності для працівників закладів.

«Окрім того, що люди просять зарядку для електронних сигарет, яких є багато видів, але не до всіх ми маємо зарядні пристрої, так ще й лишають скрізь свої недопалки. Вони можуть бути на столі, в серветці, сільничках, вазонах, на підлозі – просто скрізь. Одного разу клієнти навіть не полінувались і вийняли пробку з сільнички, щоб туди запхати стік від айкоса.

Ще один бік медалі – навкруги дуже часто бігають діти. Про вплив на здоров’я говорити навіть не буду, адже це очевидно. Але приклад… який приклад ми подаємо дітям?», - переконує Катерина.

Дівчина пропонує, аби люди використовували електронні сигарети так само як і курці тютюнових виробів – у спеціально відведених для цього місцях.

сигарети

«Облаштували ж місця куріння в кожному закладі. Це зручно, як для відвідувачів, так і для персоналу. Тим більше це також можна використати – креативно облаштувати місце чи кімнату для куріння, щоб клієнт почував себе комфортно і хотів знову повернутись», - додала Катерина.

Натомість відомий луцький ресторатор та власник розважально-оздоровчого комплексу MOJO Hall Роман Хорзов запевняє, що завжди йде «в ногу з часом», відтак заклади MOJO мають статус «IQOS friendly».

«Для нас бути «IQOS friendly» - це потреба наших клієнтів. Це так само як подавати каву чи щось інше. Ми надаємо павербанки для зарядки телефонів, тому ми прирівнюємо до цього цю послугу. Це більше іміджеве, мовляв, у нас є додаткові сервіс-послуги безкоштовні. Взагалі в нас політика – більше дозволяти, менше забороняти. Тут же ж не режимний об’єкт, а заклад відпочинку. З іншого боку – якщо в законі так буде прописано так, то й ми будемо робити так», - наголосив Роман Хорзов.

електронні сигарети

 

Лучанин Іван, який користується IQOS, новину про заборонну куріння електронних сигарет сприйняв спокійно.

«Айкос випаровується, а не горить. Він не смердить, не впливає на оточуючих, так як цигарки. Немає їдкого диму. А статус «IQOS friendly» у деяких луцьких закладав – це приємний бонус. Та все ж, якщо скажуть, що курити можна лише у спеціально відведених місцях – тоді й будемо! Якщо звикли курити цигарки у спеціально відведених місцях, то й це звикнемо», - вважає чоловік.

Зрештою, якщо законопроєкт таки схвалять, то заборона на використання електронних сигарет набере чинності через 6 місяців від дня ухвалення.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *