В Україні в березні у пенсіонерів зростуть пенсії

image
Назар Тарадюк / 03.03.2023 / 0 Коментарів

В Україні з 1 березня пенсіонерам перерахують пенсії: розмір підвищення розраховується індивідуально, залежить від віку та трудового стажу.

Виплати мають бути збільшені не менш ніж на 100 і не більш ніж на 1500 гривень, – розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко. Про це пише Суспільне.

Мінімальні пенсії

Індексація стосується усіх видів пенсій і визначається з урахуванням середньої заробітної плати за попередній рік.

«Пенсії індексувалися всі попередні роки. Але зростав основний розмір пенсії, визначений з урахуванням набутого стажу і зарплати», – каже Ковпашко.

І додає, що більшість сьогоднішніх пенсіонерів отримували зарплату при СРСР і в результаті перерахунку людина могла не отримати жодної копійки більше.

Тому, пенсійний фонд визначив інші показники мінімальних розмірів виплат. Їх прив'язали до показників вікових категорій, пояснила вона — розмір пенсії кожного конкретного пенсіонера визначається індивідуально.

«Перерахунок пенсій відбувається автоматично, нікуди ходити не потрібно»

Соціальна допомога

Щодо соціальних виплат постраждалим від Чорнобильської катастрофи та пенсій звільненим із військової служби, а також деяким строковикам:

«Їхня заробітна плата буде проіндексована на 19.7%: зросте основний розмір виплат, до якої будуть встановлені надбавки, доплати і підвищення», – каже Ковпашко.

"Зростання не може бути меншим, ніж на 100 грн. Також проіндексована пенсія не може зрости більше, ніж на 1500 тисячі".

700 тисяч пенсіонерів в Україні отримують понад 10 тисяч грн

В Україні, за словами Ковпашко, приблизно 700 тисяч пенсіонерів, які отримують пенсії більш як 10 тисяч гривень. "Вони могли б отримати більші виплати, але вищі пенсії стали б ще вищими, а до нижчих ми б не дійшли. Тому спрацює отаке підвищення саме для цивільних пенсіонерів", – каже заступниця голови Пенсійного фонду.

Військові пенсії

У цій постанові також передбачається, що пенсії військових зростуть на 19.7%. Підвищення відбудеться в рамках максимальної величини визначеної для пенсії: 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, що дорівнює 20 930 грн, додала вона.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *