Верховна Рада заборонила діяльність упц мп

image
Назар Тарадюк / 20.08.2024 / 0 Коментарів

Депутати ухвалили законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією.

Таким документом можуть припинити діяльність упц мп. Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Урядовий законопроєкт, розроблений за вказівкою президента Зеленського, передбачає заборону релігійних організацій із центрами впливу в росії. Вважається, що він найперше зачепить Українську православну церкву (московського патріархату).

Так, відповідальний орган має проводити релігієзнавчу експертизу організацій щодо підлеглості центрам упливу в рф. Якщо є порушення, релігійній організації видають припис, аби та їх усунула. Якщо організація порушить термін, щодо неї мають звернутися до адмінсуду з вимогою її «закрити».

Далі має відбутися суд, який вирішить — забороняти релігійну організацію чи ні. Під релігійною організацією мається на увазі не вся упц мпяк така, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія — і далі за церковно-адміністративною ієрархією. Станом на 2021 рік упц мп мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні.

В упц наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення назвали «розмитим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а УПЦ, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

Розгляд законопроєкту фактично став на паузу, поки на липневому засіданні Верховної Ради народні депутати не заблокували трибуну з вимогою продовжити розгляд документа. Тоді ж подальші засідання парламенту скасували.

15 серпня президент Володимир Зеленський попросив Верховну Раду зібратися для розгляду «деяких важливих законодавчих ініціатив», згадавши про «духовну незалежність».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *