Відключення світла з 1 жовтня: в Міненерго спростували інформацію

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Відключення світла з 1 жовтня: в Міненерго спростували інформацію
image
Назар Тарадюк / 13.09.2023 / 0 Коментарів

Інформацію про відключення світла в Україні за графіками з 1 жовтня спростували в Міністерстві енергетики.

Графіки відключень застосовуватимуть лише у разі обстрілів та пошкодження енергосистеми, - йдеться у повідомленні Міністерства.

У Міненерго зазначили, що наразі електроенергетична, вугільна, нафтогазова галузі посилено готуються до нового опалювального сезону і в Україні триває наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики.

"Енергосистема повністю буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів. У денні години спостерігається профіцит потужностей. А тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується", — йдеться у повідомленні.

Водночас у міністерстві зазначили, що відключення споживачів можливі у випадку пошкодження енергетичної інфраструктури під час обстрілів.

"Оператори системи розподілу розробили та заздалегідь опублікували графіки можливих відключень, які можуть бути застосовані виключно у разі обстрілів та пошкодження енергетичного обладнання. На сьогодні жодних відключень побутових споживачів під час усього осінньо-зимового періоду не передбачається", — наголосили у Міненерго.

До слова, восени 2022-го росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. Після масованого обстрілу військами рф 23 листопада в Україні почали розгортати "пункти незламності". "Пункти незламності" — це місця, де в разі тривалого відключення світла через обстріли, людина може підзарядити мобільні пристрої, зігрітись та випити гарячі напої.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу вивели половину енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 млрд доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак рф.

30 липня прем'єр повідомив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи. Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб’єктів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *