Відкриття декларацій: хто з волинян прогуляв засідання у ВРУ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Відкриття декларацій: хто з волинян прогуляв засідання у ВРУ
image
Назар Тарадюк / 21.09.2023 / 0 Коментарів

У ВРУ  341 нардеп, серед яких четверо із шести представників Волині, підтримав оновлений законопроект №9534, що тепер включає відкриття електронних декларацій про майно та доходи депутатів і чиновників.

Законопроєкт розглянули у середу, 20 вересня, - пише «Сила правди».

Нагадаємо, 5 вересня депутати вже голосували за законопроєкт №9534 «Про внесення змін до деяких законів України про спрощення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», проте тоді не вистачило голосів для включення до нього поправки щодо негайного відкриття декларацій, а тому його мали відкласти ще на рік.

Після цього на сайті Президента України з’явилася петиція від військового з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну, яку підтримали майже 84 тисячі осіб. Володимир Зеленський ветував закон і закликав нардепів підтримати негайне відкриття декларацій. Тепер це рішення знайшло підтримку більшості депутатів у сесійній залі.

Серед представників Волині його підтримали четверо депутатів: Ігор Гузь та Ірина Констанкевич (група «За майбутнє»), також Вячеслав Рубльов і Валерій Стернійчук (фракція «Слуга народу»). Минулого ж разу Рубльов був відсутній, а Стернійчук не взяв участі в голосуванні за поправку щодо негайного відкриття декларацій.

Натомість нардепи Степан Івахів та Ігор Палиця знову були відсутні.

До слова, народні депутати з Волині Ігор Палиця та Степан Івахів, які представляють у Верховній Раді місто Луцьк та Ковельщину, пропустили понад 95% голосувань впродовж 2023 року і входять до переліку найбільших прогульників засідань.

Отож, суб’єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, постраждалих від військової агресії рф проти України, подають декларацію в такі строки:

  • протягом 90 днів із дня визначення дати завершення бойових дій чи дня визначення дати завершення тимчасової окупації територій, на яких особа перебуває;
  • протягом 90 днів із дня повернення до пункту постійної дислокації чи місця постійної роботи (крім ротації);
  • протягом 90 днів із дня припинення повноважень чи переведення особи на посади, які не передбачають безпосередньої участі в бойових діях, виконанні бойових завдань, посиленні охорони державного кордону, проведенні розвідувальних заходів, контррозвідувальних операцій й оперативно-розшукової діяльності;
  • протягом 90 днів із дня припинення або скасування воєнного стану.

Закон встановлює, що ті, хто не подавав декларацію в 2022-2023 роках, мають зробити це у 90-денний термін із дня набрання чинності цього Закону.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *