«Відвал ніг»: чи облаштований Луцьк для людей з інвалідністю

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Відвал ніг»: чи облаштований Луцьк для людей з інвалідністю
image
Назар Тарадюк / 29.05.2024 / 0 Коментарів

Луцьк – один із туристичних центрів України, що має тисячолітню історію. Сучасний Луцьк зберіг свою середньовічну спадщину, але й наповнюється новою урбаністичною культурою.

Разом із співаком MONATIK український захисник і ветеран російсько-української війни Олександр Терен у рамках розважального інклюзивного шоу «Відвал ніг або All інклюзив», сидячи у кріслах колісних, відвідують найбільш відомі туристичні маршрути, пам’ятки, музеї.

«Думаю, що багато буде приємних відкриттів, ну і багато чого ми збагнемо, чого тут не вистачає. Але принаймні відкриємо очі людям на те, що необхідно було б зробити та на що звернути увагу», - розпочав MONATIK.

Ведучий програми Олександр Терен зауважив, що традиційно на початку програми запрошеній зірці дали відчути себе користувачем крісла колісного.

Власне, Олександр та Дмитро намагалися відвідати «Культ», Львівську майстерню шоколаду, «Сім23», Луцький замок та «Adrenalin City».

«Складно. Дійсно складно робити інклюзивними історичні пам’ятки, як й інші туристичні та й не тільки об’єкти, але це наш з вами обов’язок. Коли влада зайнята іншими справами, треба брати ініціативу в руки громадянського суспільства», - наголосив Терен.

Військовослужбовець, засновник турагентства «Патріот» Богдан Климчук розказав про моменти, з якими зіткнувся в місті.

«Враховуючи те, що багато подорожую світом, є з чим порівнювати. Звичайно, Луцьку є над чим працювати. Коли отримав травму, відчув наскільки в місті важко спланувати похід за продуктами. Це треба планувати немовби якусь мандрівку в іншу країну. І ти собі вибираєш, куди маєш сходити купити поїсти, де немає сходів. Бо коли вперше проходиш, ними падаєш, то в тебе весь світ абсолютно по-іншому стає. Люди, які отримують тимчасові травми, одужують, то після цього інакше сприймають місто, слово «інклюзія» вже не просто слово іноземного походження, а воно набирає зовсім іншого змісту.

До нас не дуже багато звертається людей з інвалідністю. Чомусь у нашому суспільстві існує проблема в цьому плані: що люди з інвалідністю стараються більше часу проводити вдома. Якщо ви подорожуєте Європою, світом, то бачите набагато більше людей з інвалідністю ніж в Україні. Хотілося б, щоб ці люди максимально комфортніше себе почували, тоді ми будемо їх бачити в суспільстві. Будемо говорити відверто – нині їх суттєво більше

Перешкоди (гулячи Луцьком) будуть однозначно. Ви гуляли цими вулицями, бачили, що далеко не скрізь є можливості нормально пройти. Бувало дуже по-різному, бувало, що люди й в каналізаційні люки падали. Різне бачили, до різного готові й попереджаємо, де безпечніше. Маршрути адаптуємо, аби максимально всім було зручно», - розповів Климчук.

Насамкінець Олександр Терен зауважив, що у Луцьку був не один раз, але нині «відкрив» його по-іншому, по-новому:

«У тому, що я бачив, Луцьк – це приємне відкриття, але це те, що я бачив очима».

Дмитро Монатік додав, що Луцьк – це ТОП, це красиво, приємно, «теплі» люди.

«Єдине, що я зрозумів, - прийшов час Луцьку ще й ставати безбар’єрнішим, інклюзивнішим. Надіюся, люди, які подивляться цей випуск, теж це зрозуміють  і будуть більше приділяти цьому увагу», - підсумував MONATIK.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *