Вирок у справі «ордену масонів»: хто з відомих політиків став фігурантом

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Вирок у справі «ордену масонів»: хто з відомих політиків став фігурантом
image
Еля Коротинська / 02.09.2022 / 0 Коментарів

Луцький міськрайонний суд визнав винним у шахрайстві Івана Братченю, який ошукав трьох чоловіків, обіцяючи їм членство в ложі масонів та високі посади в центральних органах влади.

Про це стало відомо з вироку суду.

На лаві підсудних опинився Іван Братченя - лідер Демократичної партії у Луцьку, який є також очільником підприємств «Гомін» та «РОДОЛ і В». Його затримали 2 липня 2020 року під час отримання коштів від одного з фігурантів справи. В ході розслідування правоохоронці встановили трьох постраждалих осіб та задокументували низку епізодів.

Свою діяльність з незаконного збагачення Іван Братченя розпочав ще у 2015 році. Зокрема, він розповів своєму знайомому, що є представником закритої організації англійської головної масонської ложі, члени якої в Україні проводять роботу по підготовці та працевлаштуванню кадрів на вищі керівні посади. Він пообіцяв чоловіку, що його кандидатура вивчена та представляє особливий інтерес на одну з найвищих посад в Уряді України. При цьому Іван Братченя зазначив, що набуття членства та подальше його працевлаштування на керівну посаду в Уряді буде можливим у разі надання грошових коштів в сумі 150 000 доларів США, в якості членського внеску, керівникам зазначеного ордену, а також для оплати обов`язкового навчання в Сполучених Штатах Америки та Англії.

Під час наступної зустрічі чоловік написав присягу на вірність керівникам ордену та заяву про добровільну передачу грошових коштів в сумі 30 000 доларів США.  За місяць – він передав Івану Братчені ще 5 000 доларів США. Вже у березні 2016 року з'явились нові умови вступу. Іван Братченя повідомив, що йде підготовка до від`їзду на навчання де запланована для його знайомого спланована особиста зустріч з представником ордену «Масонів» з родини Ротшильдів. Та на це необхідно додати ще 100 000 доларів США. Коштів у чоловіка не було, тож він позичив 50 000 доларів у свого товариша. Решту, як частину останнього внеску за обіцяне працевлаштування на одну з найвищих посад в уряді України, він додав вже у листопаді. За три місяці, на початку січня Іван Братченя нарешті приніс перший результат чоловіку, передавши йому на підтвердження членства в закритій організації англійської головної масонської ложі – перстень з гравіюванням символіки ордену.

Таким чином, чоловіку вдалось видурити у свого знайомого 135 000 доларів США, а це – 3 344 005 гривень згідно офіційного НБУ.

У той же час паралельно Іван Братченя «опрацьовував» ще одного «клієнта». Розповівши про своє членство у закритій організації англійської головної масонської ложі, він пообіцяв чоловіку за 150 000 доларів США «внеску», допомогти у призначенні на одну з найвищих посад в уряді України. Той погодився і за два рази – передав йому усю суму, а це – 3 881 100 грн згідно офіційного курсу НБУ.

Отрмавши такі кошти, Іван Братченя взяв деяку перерву у своїй «діяльності» і знову з'явився вже в липні 2020 року. Під час приватної зустрічі, представившись головою міського осередку «Луцької міської організації демократичної партії», він розповів знайомому чоловіку, що може допомогти йому отримати посаду Прем`єр міністра України. При цьому він наголосив, що це можливо лише при умові передачі йому 200 000 доларів США в якості необхідного внеску для вступу до закритої організації англійської головної масонської ложі, члени якої в Україні проводять роботу по підготовці та працевлаштуванню кадрів на вищі керівні посади в центральних органах влади України.

Вже наступного дня чоловік написав заяву на вступ до закритої організації братства масонів та добровільно передав обумовлену суму. Іван Братченя запевнив, що у разі неможливості втілення його планів у реальність, грошові кошти негайно поверне. Зідно офіційного курсу НБУ це - 5 436 000 грн.

Як тільки зловмисник поклав кошти до портфеля – його відразу затримали працівники поліції.

Івану Братчені інкримінували вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України – шахрайство.

У суді обвинувачений свою вину не визнав. Іван Братченя вважає, що дане кримінальне провадження сфабрикованим відносно нього у зв`язку із його політичною діяльністю. Мовляв, останній чоловік передав йому кошти, які він вважав вступним внеском для створення політичної партії, яку планували створити разом з тими чоловіками, яких ошукав попередньо у 2016-2017 роках.

Зрештою 30 серпня 2022 року суд оголосив Івану Братчені вирок. ФОТО- Волинська газета

Чоловіка визнали винним у шахрайстві та призначили покарання – 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також суд постановив стягнути з Івана Братчені на користь обох потерпілих відповідно 3 344 005 грн та 3 715 561 грн спричиненої матеріальної шкоди, а також по 10 000 грн завданої моральної шкоди.

Не менш цікавим у справі є і те, хто виявився серед потерпілих. На сайті Судова влада, серед тих, кого вдалось ошукати Івану Братчені числиться Скакун Ігор Анатолійович. За інформацією інсайдера саме цьому чоловіку у справі з викриття припала роль потенційного прем'єр-міністра, який начебто був готовий заплатити 200 000 доларів США за вступ до ложі масонів і отримати омріяну посаду в Уряді. Двома іншими потерпілими виявились досить відомі політики. Зокрема, на обіцянки Івана Братчені «повівся» колишній нардеп, очільник політичної партії «Єдиний центр» та екс-заступник голови Волинської обласної ради Борис Юхимович Загрева. Зрештою, він таки отримав омріяний перстень з гравіюванням ордену масонів. Третім же потерпілим виявився Клименко Олександр Іванович – лідер Української народної партії, екс-депутат Верховної Ради та кандидат на посаду президента під час виборів 2014 року.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *