Волинські селяни: вирощування картоплі - збиткове. ФОТО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волинські селяни: вирощування картоплі - збиткове. ФОТО
image
Віктор Гордійчук / 13.09.2022 / 0 Коментарів

До завершення підходить сезон копання картоплі. Врожай цього року, кажуть жителі Камінь-Каширського району, досить непоганий. Якщо у селян купують овоч за мізер, то у супермаркетах ціни сягають 20 гривень. 

Про це повідомляє ВСН.

Більшість поліщуків оперативно зібрали врожай ще до початку навчального року. Однак є й ті, хто не надто поспішає й старається впоратись з цим процесом, хоча б до кінця вересня. Цьогоріч найпопулярнішим способом збору є використання копалок, пристосованих до коня чи трактора, або розорювання плугом чи дряпаками. Люди менше почали наймати комбайни. Одні пояснюють це тим, що не надто багато садили чи не хочуть ще потім кілька днів перебирати й сортувати бульбу, а інші відмовились від цієї послуги через значне її здорожчання.

Так, найняти картоплекомбайна у Камінь-Каширському районі цьогоріч обходиться в 100-120 гривень за соту, а трясуна - 70-80 гривень за таку ж площу. Натомість, вартість картоплі на пунктах прийому у селах мізерна - стартувала від 2.50 гривень за кілограм, через тиждень зросла до 4 гривень і поки що тримається на цій позначці. Тобто витрати на обробіток грунту й городини постійно суттєво зростають, зате ціна збуту картоплі для селян - стабільна впродовж років.

Якщо ж помоніторити ціни на онлайн-сервісах відомих мереж магазинів, то у середньому там зараз пропонують покупцям картоплю вартістю від 10 гривень за кілограм за другосортну до понад 20 гривень за сортову.

«Ми вдома мало садимо, може зо дві сотки картоплі. Колись більше мали. Однак зрозуміли, що це не надто рентабельно та й обробіток вимагає чимало часу. По-справжньому відчула, наскільки це важка праця, тільки-но цього року у Великому Обзирі. Вперше в житті поїхала на копалниці в село до бабусі своєї подруги. Бо ж друзям і їхнім родичам треба помагати! Там кінця-краю поля не було видно. Копалка так вправно розкидала вітряком бараболю, що весь повітряний простір і ми зникали у тій пиловій стіні. Довелося добряче набігатися і за трактором, і від трактора. Однак це був чудовий досвід: і праця, і відпочинок, і комунікація, і веселощі, і нові знання. Якщо з хорошою компанією, то можна і садити багато, і ходити на копалниці», - сміється 10-річна Богдана Фринас із Каменя-Каширського.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *