На Волині пропонують «виселити» упц мп із Зимненського монастиря

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині пропонують «виселити» упц мп із Зимненського монастиря
image
Оля Коновалова / 11.04.2023 / 0 Коментарів

Волинській обласній військовій адміністрації радять розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд з релігійною організацією «Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» та відповідні договори з іншими релігійними громадами упц мп, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Відповідне рішення сьогодні ухвалили депутати Волинської обласної ради на позачерговій сесії.

"Цей монастир напряму підпорядковується кірілу. Наші волиняни, які відвідують цей храм і несуть туди свої пожертви повинні розуміти, що ці кошти потім йдуть на виготовлення зброї, якою вбивають українців. Ми повинні зробити все можливе, щоб заборонити діяльність цього "ісчадія ада" на Волині", - наголосив депутат Анатолій Вітів.

Довідка: Зимненський монастир належить до найдавніших в Україні. Як припускають, Київський великий князь Володимир заклав монастир у 992—993 роках у с. Зимне, яке тоді було передмістям м. Володимира. Ймовірно, святиня є набагато давнішою, ніж це заведено вважати офіційно.

Монастир прославився чудесами від чудотворного образу і святим життям Зимненських ченців.

Архітектурний комплекс укріпленого монастиря складається з оборонних мурів з наріжними вежами, що утворюють захищене від зовнішніх нападів подвір'я. В центрі лінії північної стіни — монументальна споруда Успенської церкви, яка мала оборонний ярус над склепіннями і була накрита двосхилим шпичастим дахом з двома готичними фронтонами. На захід від церкви до північної стіни притулилася монастирська трапезна з маленькою церквою-каплицею. У центрі подвір'я, ймовірно, існувала триярусна дзвіниця, її фундаменти були знайдені під час археологічних розвідок. Існувала продумана система захисту споруд від негативного впливу підземних вод: дренажі, водоскиди, навіть фундаменти трапезної були побудовані у формі луків, аби не затримувати вільний вихід підземної води до заплави річки Луга.

Теперішній вигляд храму, дзвіниці — фальсифікація під час «перебудов» часів московської зверхности на Волині, які спотворили вигляд храму після реконструкцій унійного періоду. Зовнішній вигляд Успенської церкви зроблений на московський лад. Російські симпатики вирішили не дотримуватися первісних елементів XIV—XV століть та створили куполи, що не передають аспектів церковної культури України.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *