Волинянам пояснили, за що арештовуватимуть банківські рахунки

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волинянам пояснили, за що арештовуватимуть банківські рахунки
image
Оля Коновалова / 07.07.2021 / 0 Коментарів

Відтепер банківські рахунки українців автоматично арештовуватимуть через борги.

Нещодавно Міністерство юстиції України розширило перелік боргів, через які банк буде накладати арешт на рахунки українців.

Як це буде відбуватись, про які борги йдеться та які саме рахунки підпадають під дію цього наказу Мін’юсту Інсайдер Медіа вирішив з’ясувати у начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Яреми Богака.

За що списуватимуть борги?

Кошти списуватимуть за:

  • несплачені штрафи;
  • штрафи за порушення ПДР;
  • борги за комунальні платежі,
  • борги щодо аліментів.

Як відбуватиметься процедура?

Співпраця державного виконавця і банку відбувається через автоматизовану систему виконавчих проваджень. Виконавець направлятиме банку вимогу надати інформацію про кошти на рахунках  боржника. Протягом однієї робочої години банки повинні будуть надати таку інформацію. Виконавець створює платіжну вимоги про примусове списання коштів і банки відповідно списують і скеровують їх на рахунки виконавчої служби, яка вже перенаправляє їх на рахунки стягувача.

Які банки можуть накладати арешт на рахунки?

До автоматичної системи стягнення боргів вже підключились: «ПриватБанк», «МоноБанк», «Таскомбанк», «ОТП Банк», «МТБ Банк Львів», «Райффайзен Банк Аваль», «Кредо Банк», «Конкорд Банк», «ОКСІ Банк», Банк «Восток», «Індустріалбанк» та «ПроКредит банк». Ще 44 банки тестують систему і невдовзі долучаться до неї, деякі фінустанови вже ведуть переговори про підключення до тестового середовища.

На які рахунки можуть накласти арешт?

Начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Ярема Богак пояснив, що банк перевіряє всі рахунки – і особистий, і зарплатний і іншого призначення. Єдине, що захищене – соціальні та лікарняні рахунки. Якщо в нас є достатньо відомостей, то ми накладаємо арешт і автоматично списуємо борги. Якщо людина вважає накладення арешту безпідставним – вона має можливість оскаржити дії виконавця.

Якщо рахунків у боржника немає – платіжна вимога повертається без виконання.

Якщо немає коштів на рахунку, то банк повідомить державного виконавця про їх надходження і тоді відбудеться списання.

Які підстави для відкриття виконавчого провадження?

Для відкриття виконавчого провадження має бути виконавчий документ. Це не тільки рішення суду, це може бути постанова про адмінправопорушення, виконавчий напис нотаріуса чи навіть рішення державних органів.

Чи можливе накладення арешту на рахунки та стягнення коштів без відома боржника?

Постанову про відкриття виконавчого провадження завжди надсилають рекомендованим листом боржнику. Якщо є поштова відмітка про те, що боржник отримав лист, то, фактично, він згідно з законом вважається повідомленим.

Запровадження автоматичної процедури стягнення боргів значно пришвидшить сам процес, адже раніше після рішення суду виконавча служба відкривала провадження і надсилала до банку паперові документи, відповідно до яких боржникові блокували рахунки. Пересилання документації могло тривати тижнями чи навіть місяцями. Така ж паперова тяганина чекала згодом боржника: він повинен був подати підтвердження про оплату в паперовій формі, дочекатися письмової відповіді і тільки після цього його рахунок в банку розблокують.

Для невеликих штрафів чи боргів автоматична система дозволить блокувати лише чітко визначену суму, а не всі кошти на рахунку, як було раніше.  

Водночас робоча група за участі представників банків, міністерства юстиції та експертів наразі працює над тим, щоб зробити процедуру автоматичного списання боргів максимально зрозумілою. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *