Волинська обласна лікарня замовила медматеріали у сумнівної фірми

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волинська обласна лікарня замовила медматеріали у сумнівної фірми
image
Назар Тарадюк / 29.03.2024 / 0 Коментарів

Волинська обласна клінічна лікарня замовила у компанії «Медсервіс Луцьк», яка фігурує у низці кримінальних справ про «відкати» на медичних закупівлях, контейнери і пакети для відходів майже за чотири мільйони гривень.

Інформація про тендер розміщена у системі публічних закупівель «Prozorro», - пише «Сила правди».

29 січня 2024 року відбулися торги, за результатом яких комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня» уклало договір з ТОВ «Медсервіс Луцьк» на постачання медичних матеріалів. Вартість угоди склала 3,97 мільйона гривень. За умовами договору, лікарні повинні поставити 24 тисячі пакетів (70 – 120 літрів) та 18,3 тисячі контейнерів (1,2 – 30 літрів) для зберігання відходів. Також медичний заклад має отримати три тисячі пакетів для автоклавування.

Товари компанія має поставити до кінця 2024 року. За один найдешевший контейнер медзаклад заплатить 50 гривень, а найдорожчий – 215. Ціни пакетів коливаються від 12 до 63 гривень за штуку залежно від об’єму та призначення.

Постачальник медичних матеріалів та обладнання ТОВ «Медсервіс Луцьк» на ринку всього дев’ять місяців. Основний вид діяльності фірми – оптова торгівля фармацевтичними товарами. Компанію очолює та володіє нею Максим Кирилович, який також є власником малого підприємства «Дозвілля», що займається торгівлею паливом. 

У 2023 році компанія «Медсервіс Луцьк» стала фігурантом у низці кримінальних справ про «відкати». Йдеться, зокрема, про закупівлю медобладнання, яку у вересні 2023 року оголосив «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Слідство стверджує, що керівник медзакладу Анатолій Каленюк вимагав від представника «Медсервіс Луцька» 20% «відкату» за перемогу на тендері. У жовтні з фірмою уклали угоду на суму 598,9 тисячі гривень, а у листопаді того ж року керівник лікарні, за версією слідства, отримав свої 119,7 тисячі гривень. 

Аналогічна ситуація – з купівлею кисневого концентратора та лампи для Шацької лікарні за 509,4 тисячі гривень. Ці закупівлі лікарня оголосила у жовтні 2023-го. За даними правоохоронців, медичний директор закладу Роман Вензловський отримав від компанії «Медсервіс Луцьк» 50,9 тисячі гривень, що становило 10 відсотків від суми договорів.

Подібна історія трапилась і з директором Турійської лікарні Сергієм Кашубою. Що закуповував медзаклад та про яку суму хабаря йдеться, у судовій справі поки не вказано. Втім, згідно із системою публічних закупівель «Prozorro», восени 2023 року Турійська лікарня закупила монітор пацієнта за 41 тисячу гривень, а також систему реєстрації медичної інформації та дослідне обладнання за 79 тисяч гривень. Постачальником обладнання також стало ТОВ «Медсервіс Луцьк».

Усіх трьох керівників медичних закладів затримали 21 листопада 2023 року, а слідство щодо них триває. Натомість через кілька місяців, у січні 2024 року, підприємство «Медсервіс Луцьк» отримало перемогу у закупівлі медичних матеріалів від Волинської обласної лікарні.

Варто додати, суперником підприємства на тендері була «Західна фармацевтична компанія», яка входить у групу «Волиньфарм». Компанія на ринку майже 15 років. Її власниками є лучани Валерій Бондарук та Станіслав Шайко. Під час тендеру фірма не змінювала своєї пропозиції, яка становила 3,99 мільйона гривень. ТОВ «Медсервіс Луцьк» перемогло у неї з дешевшою на 17 тисяч гривень ціною.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *