Волинські яйця: бюджетні кошти на «золотий» омлет

image
Еля Коротинська / 18.04.2024 / 0 Коментарів

Традиційно весною напередодні Великодня серед населення з’являється ажіотаж навколо цін на яйця. У 2022 та 2023 роках вартість 10-ка яєць сягала 70-90 грн. передусім це було зумовлено вторгненням росії на територію України, що призвело до знищення ферм та гибелі десятків тисяч голів птиці на сході та півдні країни. Нині ж ситуація дещо стабілізувалась. За результатами досліджень фахівців Науково-дослідного інституту «Украгропромпродуктивність» вже у квітні ціни на курячі яйця І категорії знизилася на 6,3% (до 38,47 грн/10 шт.). Сумська, Миколаївська та Чернігівська області мають найнижчу ціну, а от у Одеській, Волинській та Чернівецькій областях ціна виявилась найбільшою. Це те, що стосується ринкових цін. Інша справа – вартість яєць, які закуповують за бюджетні кошти. Як свідчить практика попередніх років – їх ціна може сягати і 17 грн за 1 шт, і 170 грн за 1 кілограм.

Журналісти видання «Insider Media» вирішили промоніторити ціни на яйця не у магазинах чи на ринку, а на «прилавках» державних закупівель. З початку 2024 року структурні підрозділи місцевих рад, комунальні підприємства, лікувальні установи та заклади освіти оголосили сотні закупівель цього продукту. З бюджетів громад на придбання яєць для харчування дітей, пацієнтів та вихованців соціальних установ виділялись мільйони бюджетних грошей. Ми проаналізували 80 найбільших закупівель загальною вартістю понад 10 000 грн, оголошених на Волині з початку 2024 року.

Виявилось, що в одного постачальника ціна на яйця для різних громад та установ може бути різна. І що цікаво – це не залежить від обсягу партії закупівлі чи територіального розташування громад.

Найбільше з початку року закупили яєць у Ковельській міській громаді – 291 900 штук. За це, управління освіти заплатило ПП «Волинянин» 1 453 662 грн. Тож 1 яйце коштувало 4,98 грн.

Найдешевше яйця цьогоріч купувала Затурцівська спеціальна школа "Центр освіти" -  3,79 грн за 1 шт. Загалом придбали 5 800 яєць на загальну суму 21 982. А виграв закупівлю ФОП Спічак Вячеслав Вікторович. Однак у цього постачальника така низька ціна не для всіх. Так, КЗ "Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №2 "Казка" Володимирської міської ради закупило у цього підприємця яйця по 7 грн за 1 шт. Різниця становить 3,21 грн. І це при тому, що партія у 2,5 рази більша. Так, керівництво дитсадка за 14 000 яєць заплатило 98 000 грн.

А от найдорожчі яйця цьогоріч купували у селах Прилісне та Гірники – 8 грн за 1 шт.Зокрема, Дитсадок «Колобок» у селі Прилісне закупив у ФОП Коснюк Олександр Васильович 5 800 яєць на загальну суму 46 400 грн. Також дорого обійшлися яйця «Гірниківському ліцею Ратнівської сільської ради». Керівництво опорного закладу освіти закупило всього 1 800 яєць на загальну суму 14 400 грн у місцевого ФОП Придатко Андрія Івановича, який зареєстрований у селищі Ратне.

В обох випадках – ціна у 8 грн за 1 шт стала найвищою на Волині. І це при тому, що підприємець Придатко постачає Забродівській сільській раді (яка також відносилась до колишнього Ратнівського району і розташована практично по-сусідству) яйця по ціні 6,5 грн за 1 шт.

Таким чином, на Волині ціни на яйця, які купуються за бюджетні кошти з початку року в залежності від постачальника та громади яка закуповує – коливаються від 3,79 до 8 грн за 1 шт. Тож різниця – понад удвічі. Одна справа коли купувати десятками, інша ж – тисячами, та ще й за державні кошти. Але як у нас полюбляють казати в народі: дітям треба давати найкраще. Та вочевидь за логікою багатьох чиновників – найдорожче.

Чи не завищують ціни на яйця під час процедур закупівлі за бюджетні гроші та чи не вступають замовники та постачальники у змову – це вже предмет для дослідження фахівців відповідних органів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *