Як аграрії на Волині готуються до посіву ярих зернових культур

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як аграрії на Волині готуються до посіву ярих зернових культур
image
Назар Тарадюк / 16.03.2023 / 0 Коментарів

На Волині аграрії готуються до посіву зернових, аби цьогоріч посіяти 330 тисяч гектарів ярих культур, з них 130 тисяч ярих зернових.

Про це Суспільному розповів начальник відділу рослинництва обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш.

Посівні площі планують засіяти у таких же межах, як і минулого 2022 року. Ярої пшениці майже 15 тисяч гектарів, ячменю – 25 тисяч гектарів, вівса – 30 тисяч гектарів, кукурудзи – 50 тисяч гектарів посіву, 45 тисяч гектарів соняшника і майже 40 тисяч гектарів сої та цукрових буряків майже 9 тисяч гектарів.

"Через несприятливі погодні умови, – розповів керівник відділу обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш, – посів ярих зернових культур в області ще не розпочався".

Фермер Ігор Павлович говорить: посівну розпочнуть з наступного тижня. Насіння, міндобрива, паливо заготовили заздалегідь, бо, – каже, – торішня посівна була важкою. Додає: війна вплинула на логістику, а логістика потягнула здорожчання запасних частин.

"Торік ми мали дефіцит дизпалива. Мали високі ціни та дефіцит добрив. В цьому році пил стихнув. Пальне опускається до 36 гривень за літр. А минулого року ми сіяли, коли купували пальне за 60-70 гривень за літр", – розповідає фермер.

Додає: рентабельність була мала, або й взагалі не було заробітку за 2022 рік. У поле виходити рано, – говорить тракторист-механізатор Андрій Новосад.

"Ще велика вологість, ще болото у полі. Заїдемо, колій наробимо, та й все. Треба погоду чекати, щоб було сухо", – говорить чоловік.

Сільськогосподарська техніка все ж на полях працює. Господарники підживлюють озимі культури міндобривами.

За словами Олександра Книша, керівника відділу обласного управління агропромислового розвитку, під урожай 2023 року посіяли майже 180 тисяч гектарів озимих зернових і 50 тисяч гектарів озимого ріпаку. Погодні умови були непоганими для перезимівлі. Тож, зараз озимина перебуває у доброму стані, сказав посадовець.

Нагадаємо, минулого року 14 березня аграрії Волині уже розпочали весняно-польові роботи. Сприятливі погодні умови дозволяли вивести техніку в поля та сіяти ярі культури. Весняну посівну 2022 року колишній начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко назвав найважчою за усі попередні роки. Вона відбувалася у воєнний час, з повітряними тривогами та комендантською годиною, відсутністю дизпалива та зростанням цін на міндобрива.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *